- hirdetés -

A 2010-es évek első feléhez képest megduplázódott a házasodni kívánók száma. Mégis az idei lakodalmak mintegy 40%-a elmaradt. Nem a párok lelkesedésén múlt ez, jól tudjuk, a koronavírus miatti szigorítások okán csökkent le ennyire a lakodalmak száma. Aztán a nyár végén, június közepén újra beindult a szezon, ismét önfeledten mulathatott a násznép. Most viszont egészségünk védelme érdekében újabb korlátozás lépett életbe.

Minderről Barna László ceremóniamester Mestert, esküvőmarketing specialistát kérdeztük.

Mit tapasztaltál? A tavaszi lemondásokat pótolták az emberek a nyár végi, illetve őszi időszakban?

– Igen, a párok többsége az augusztus és október közötti időszakra menekült át, de sokan voltak, akik összeházasodtak a tervezett napon, és 2021-re tették át a bulik időpontjait. Ez azt jelentette, hogy augusztusban sok dupla és tripla esküvő volt egy-egy hétvégén, és sok hétköznapon tartott esküvő volt. Ilyenkor komoly odafigyelés szükséges, hogy mentálisan, fizikálisan és logisztikailag, szakmai és emberi minőségben ugyanúgy le tudjuk szolgáltatni az elvállalt esküvőket.

Most viszont újabb szigorítás lépett életbe. A korlátozás szerint este 11 órakor be kell zárnia a vendéglátó helyeknek. Ez a lakodalmakat is ugyanúgy érinti? Mindnek véget kell vetni éjfél előtt egy órával?

– Az interjú pillanatában az újabb csapásnak titulált korlátozás, a jogi elemzések szerint a szakma és a párok bizonyos besorolású helyek esetén csak 23 óráig tartózkodhatnak a lakodalmak helyszínén, más esetekben viszont szabadon, időkorlát nélkül tarthatók az esküvői bulik. Amennyiben a lakodalmat vendéglátó üzletben rendezik meg, abban az esetben 23 órakor véget kell annak érnie. A vendéglátó üzletben 23 óra után másnap reggel 6 óráig csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak. Nem számít, hogy kültéren, például sátorban vagy kerthelyiségben van a lakodalom, ha vendéglátó egységhez tartozik, abban az esetben vonatkozik rá a 23 órás helyszínelhagyás. Ha a lakodalmat nem vendéglátó üzletben rendezik meg, akkor 23 órakor nem kell elhagyni a helyszínt. Nem minősül vendéglátó üzletnek például egy iskola vagy kollégium, ahol így az egyébként korlátozás alá eső időszakban is tarthatók esküvők. Megjelentek szerdán este az új problémák is, a szakmai hírcsatornáink szerint a polgármesterek helyi rendeletben is korlátozhatják, tilthatják a rendezvények, lakodalmak megtartását.

Barna László ceremóniamester munka közben

Ez az új intézkedés mennyire viseli meg a párokat? Nem lesz új asszony, új ember, nem lesz gyertyafénykeringő stb.!

– A forgatókönyvben lehet, el kell hagyni néhány elemet, mert nem marad idő a bulirészre. Ha a pár szeretné a biztonságot fokozni, akkor akár a Menyasszonytánc is elmaradhat. Egyértelműen a sírás kerülgeti a menyasszonyokat. Nagyon sok kompromisszumra kényszeríti most őket ez a helyzet. Van, aki már a második vagy harmadik időpontra helyezte át az esküvőjét és/vagy az esküvői buliját, erre most jött az új rendelet, és újra itt a bizonytalanság.

Próbálnak az emberek megoldást/kibúvót keresni? Más helyszínre áttenni a lakodalmat?

– Most mosolygok, mert a jó magyar gondolkodás azonnal vicces kibúvókat szült. Menjünk a parkolóba, legyen mindenki szállóvendég, legyen a pár a helyszín tulajdonosa, bújjunk el egy erdőben, stb.. Lesznek olyan párok, akiknél szükséges lesz a kisebb vagy nagyobb átszervezés. Szélsőségesen eltérőek a családi és érzelmi reakciók és a döntések. Fontos leszögezni, hogy alapvetően a helyszínek vállalják a felelősséget, de sokszor ők maguk sem tudják, hogy a kiadott korlátozások kapcsán milyen vendéglátóipari besorolásba esnek. Bár úgy vélem, a rendelet és magyarázata ezt már viszonylag elég jól konkretizálja éttermek, szállodás és külső rendezvényhelyszínek vonatkozásában. Múlt pénteken jött ki a rendelet, és a hétvégén mindenki ette a kefét, hogy vajon mi lesz akkor az e heti és az az után következő lagzikkal. Az esküvői szakma érdekvédelmi szervezete a krízis során folyamatos kapcsolatban állt és állásfoglalást kért az operatív törzstől, akik az általános rendezvénykorlátozások esetében a tapasztalatunk szerint pár nap elteltével adtak ki pontosítást arra vonatkozóan, hogy mennyiben érinti ez az esküvői rendezvényeket. Hétfőn már érkeztek az éttermek és az esküvőszakma érdekvédelmi szervezeteitől is pontosítások, amelyekből a párokkal és a helyszínekkel együtt meg kell tudni állapítanunk, hogy akkor 23 órakor haza kell-e mennie az ifjú párnak és a násznépnek, és ebben az esetben miként kell átszervezni a nagy nap forgatókönyvét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.