- hirdetés -

Különleges kiállítás megnyitójának a helyszíne volt a Nagyszénási Kulturális Központ szeptember 17-én. A kiscsákóiak ötödik nagy találkozója alkalmából is rendezett eseményen gyufaszálakból elkészített kastélyok makettjeit csodálhatták meg az érdeklődők.

A nyugalmazott pécsi rendőr alezredes Szűcs Pál elmondása szerint már gyermekkorában is szeretett fával játszani és abból elkészíteni játékait. A lelkesedése később is megmaradt, első gyufaszálakból kirakott műve épp az Eiffel-torony volt, még az 1970-es években. Azóta leginkább a romos kastélyok makettjeit dolgozza fel, de eredeti állapotukban, ezzel is megőrizve az épület emlékét az utókornak.

Így figyelt fel a kiscsákói Geist-kastélyra is az Emlék a kiscsákói tanyavilágnak nevet viselő Facebook-oldalon, melyről ifj. Leszenyeczki Pál készített drónfelvételt. Végül 15 558 szál gyufából készítette el a makettet, melyet szeptember 17-én, a kiállítás megnyitóján lepleztek le a Nagyszénási Kulturális Központban, de más magyar és külföldi gyufakastélyokat is megcsodálhattak a megnyitóra látogatók.

Szűcs Pál munkáját egy emléklappal köszönte meg Nyemcsok János, Nagyszénás polgármestere, aki köszöntőjében elmondta, büszkén állt mikrofon elé, hiszen egy olyan kiállítás megnyitójának adhat otthont a település, ami nemcsak Békés megyében, de a Tiszántúlon is egyedülállónak számít.
– Nem győzök gratulálni, hiszen a munka aprólékossága arról a türelemről és kitartásról tanúskodik, ami a mai életünkben fontos szerepet kell, hogy betöltsön – hangsúlyozta a polgármester.

Ezt követően a vendégek közelebbről is szemügyre vehették az alkotásokat, amiket szeptember 20-ig csodálhatnak még meg az érdeklődők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.