- hirdetés -

Gyere fel hozzám, megmutatom a bélyeggyűjteményen!” – ismerjük a viccé és kétértelművé vált mondást, pedig Orosházán is vannak, akik ezt a felszólítást teljes komolysággal ejthetik ki a szájukon. Ők a helyi bélyeggyűjtő kör tagjai. És mi várhat ránk, ha élünk az általuk kínált lehetőséggel? Magyar és külföldi gyűjteményeket is megtekinthetünk, igazi ritkaságokat is megcsodálhatunk, és egy kicsit megismerhetjük ennek a hobbinak az óriási elméleti háttérét.

Az Orosházi Bélyeggyűjtő Körhöz indulva elképzeltem magam előtt a rám váró képet: néhány hobbigyűjtő a mellette ülőnek mutatja újonnan szerzett kincsét, – melyről a többiek talán most hallanak először – majd visszateszi azt néhány száz darabot számláló albumába. Hatalmasat tévedtem. Sokkal komolyabb munkát végeznek ők, aprólékosat, precízet és különlegeset. Ehhez megszállottság kell. Ez egy igazi szenvedély.

– 1931-ben 17 fővel jött létre az Orosházi Bélyeggyűjtők Egyesülete – kezdte a múltba tekintést Vigyikán Demeterné, a klub jelenlegi vezetője. – Az 1950-es években egyre több fiatal érdeklődött eziránt, köszönhetően többek közt Kállai István tanító és Garai Lajos gimnáziumi tanár lelkes munkájának, és az 1970-es években a klublétszám már megközelítette a 200-at. 1955-től a mai napig a Petőfi Művelődési Központ ad helyet körünknek, ami jelenleg tizenkét fővel működik. Sajnos nincs utánpótlás, pedig nagyon szeretnénk a fiatalokkal is megszerettetni ezt a hobbit. Ez nemcsak a bélyegekről szól, hanem a barátságokról is. A hasonló érdeklődési kör ugyanis közel hozza egymáshoz az embereket – mesélte Vigyikán Demeterné, aki még 1967-ben fogott bele a bélyeggyűjtésbe. Mindez Gerendáson történt, ahol Kővári Jenő ismertette és szerettette meg vele ezt a hobbit.

A cél, hogy teljes legyen a gyűjtemény

A találkozón Bartók Zoltán klubtag is részt vett, aki Vigyikán Demeternéhez hasonlóan több évtizede gyűjti a bélyegeket. Számomra az volt a furcsa, hogy nemcsak a különlegességeket szeretnék beszerezni, hanem konkrétan mindent. Ugyanis a bélyeggyűjtő körbe járók nem a ritkaságokra hajtanak, hanem arra, hogy teljes legyen a gyűjteményük. Bartók Zoltán és Léhner István a Magyarországon kiadottakra vadászik, a klubvezető viszont ilyen szempontból nem tesz különbséget hazai vagy külföldi bélyeg között. Dénes Pál konkréten a lengyel bélyegeket és a futott leveleket gyűjti.

Egy-egy darab kincset ér (Fotó: Horváth Bence)

– Nem tudom megmondani, hány darabom lehet. De nálunk sosem az a fontos, mennyi van, hanem az, hogy mi nincs még meg – vette át a szót mosolyogva Bartók Zoltán. – Aki komolyabban foglalkozik a gyűjtéssel, annak érdemes beszerzi a katalógust, melyben megtalálhatja a valaha kiadott összes bélyeg fotóját és a hozzátartozó információkat is. Nekem is megvan a 2020-as, és be is van jelölve benne, hogy mi az, ami még hiányzik. Ez egy nagyon hasznos kiadvány. Megtudhatjuk belőle a fontos paramétereket, például mikor és hány példányban adták ki az adott bélyeget, milyen vízjelű papírra nyomták azt, és hogy mennyi a piaci ára. Persze nemcsak újonnan lehet beszerezni ezeket, az interneten is találhatunk szép és értékes darabokat, ha tudjuk, hol keressük azokat – tette hozzá.

Egy különleges bélyeg története nem maradhatott ki a beszélgetésünkből. Ez a Fordított Madonna, melynek piaci ára hatmillió forint. Nagyon kevés van belőle a világon, a legtöbbjéről nem is tudják, kinél rejtőzik. Azért annyira ritka és értékes, mert valójában egy tévedés következménye, a bélyegen ugyanis Madonna alakja fejjel lefelé látható. Mikor a nyomdában észlelték a hibát, azonnal leállították a gyártást, így csupán nagyon kevés darab készült belőle. Szakszóval élve tehát ez a rettentően drága bélyeg egy tévnyomat.

Az újonnan kiadott bélyegeket azonnal megrendelik

A bélyegeken megjelenő téma évtizedek óta hasonló, a képi világ viszont évről-évre változik.

– A bélyegeken mindig is kedvelt téma volt a történelem. A fontos események és a jelentős történelmi személyek vissza-visszatérnek. Nagyon gyakori emellett a sikereket elért sportolók megjelenítése is, az olimpikonok sőt paralimpikonok sem maradhatnak ki a körből. De láthatjuk rajtuk a növény- és állatvilágunkat is, sőt a különböző világnapokra is adnak ki bélyegeket. Emellett sorozatok jelennek meg színészekről, tudósokról, híres emberekről is. A témavilág változatos és szinte kimeríthetetlen – mesélte Vigyikán Demeterné.

Vigyikán Demeterné a helyi bélyeggyűjtő kör vezetője

A klubtagok a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének (MABÉOSZ) tagjai, és a szövetségtől, illetve a Magyar Postától folyamatosan rendelik az újdonságokat, de megindult már az internetes bélyeggyűjtés is. Mert bizony nemcsak a régi darabok az értékesek, a frissen kiadottak is ugyanolyan jelentőséggel bírnak.

– Én még nagyapámtól kaptam az első albumomat. Gyerekkoromban mindenki gyűjtött valamit, a lányok gyufacímkét meg szalvétát, a fiúk pedig leginkább bélyeget – mesélte Bartók Zoltán. – Remélem, nem az enyészeté lesz majd az, amit a közel 50 év alatt összegyűjtöttem. Négy unokám közül úgy tűnik, az egyik érdeklődik eziránt. Szeretném, ha nem veszne kárba, és megőriznék az utókornak ezt az értéket – zárta bizakodón.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.