- hirdetés -

Több bejelentést is tett Orbán Viktor az Operatív Törzs szombat reggeli ülése után, egyebek mellett arról, hogy október 1-től az iskolákba csak testhőmérséklet-vizsgálat után lehet belépni. Pénteken hazánkban ismét eddig nem látott mértékben, 916 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, krónikus beteg.

Az újonnan diagnosztizált betegekkel 11 825 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 633 fő, 4058-an pedig már meggyógyultak, aktív fertőzöttként 7134 főt tartanak nyilván. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. Békés megyében 75, Csongrád-Csanádban 372 koronavírusos egyént azonosítottak hivatalosan.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)

Az Operatív Törzs szombat reggel értékelte a helyzetet és döntött újabb intézkedésekről, amelyeket Orbán Viktor ismertetett szombat reggel közösségi oldalára feltöltött videójában. Hangsúlyozta többek között, hogy az egészségügy felkészült a koronavírus-járvány következő hullámának kezelésére. Több mint tízezer szabad kórházi ágy van, ha romlana a helyzet, a lélegeztetőkészülékek „rendben vannak”, a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre.

Bejelentette, hogy október 1-től az iskoláknál belépéskor kötelező lesz a testhőmérséklet-vizsgálat. Elmondása szerint eddig három iskolát és 16 óvodát kellett bezárni a vírus miatt. (Ugyanakkor más források szerint megközelíti a harmincat azon oktatási intézmények száma, ahol koronavírus-fertőzés miatt kellett intézkedni, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig aggódik a kialakult állapotok miatt.)

A kormányfő megerősítette, hogy a koronavírusteszt hatósági áras, az influenza elleni védőoltás pedig ingyenes lesz. Előbbi áráról a szerdai kormányülésen döntenek majd.

(Forrás: https://www.facebook.com/orbanviktor/)

Mint hangsúlyozta, ki szeretnék kényszeríteni, hogy azt a kevés szabályt betartsák az emberek, ezért a jövőben szankcionálni fogják, ha valaki megszegi a maszkviselésre vonatkozó előírásokat.

A kormányzati tájékoztató portál továbbra is arra hívja fel a figyelmet, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Kiemelik: ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.