- hirdetés -

A kormánynak fontos a határ menti térségekben élők véleménye – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömbölyön. Oravecz Nóra, az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának elnöke az ömbölyi határkelő előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a két ország közötti határnyitás, így a Dombegyház-Kisvarjas határátkelő megnyitása sokat segít Békés megye gazdaságának, különösen a megye legiparosodottabb települése, Orosháza és a dél-békési gazdák számára.

Kontrát Károly a magyar-román határnál megtartott szeptember 9-i sajtótájékoztatón emlékeztetett, a kabinet képviseletében tárgyalásokat folytattak a garbolci, a zajtai, az ömbölyi és a dombegyházi kishatárforgalmi átkelővel rendelkező községek polgármestereivel, az egyeztetéseken pedig szóba került ezek valamilyen formában történő megnyitása is – írja az MTI.

Kontrát Károly kiemelte, fontos, hogy az út ne csak visszafelé vezessen a határról, hanem vezessen tovább Románia felé. Az államtitkár elmondta, a megjelent polgármesterek és térségi képviselők kiemelten fontosnak tartják és támogatják a kabinet koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseit. Az érintett települések képviselőinek kérését meghallgatva a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy újabb határátkelők nyíljanak meg a magyar-román határszakaszon – ezt már Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára nyilatkozta Ömbölyön.

Oravecz Nóra, az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának elnöke a tájékoztatón elmondta, az Orosháza és Dombegyház között húzódó Dinnyés-út felújítása égető fontosságú a térség számára, annak teljes elkészültével könnyebben és gyorsabban elérhető lesz az ideiglenes dombegyházi határátkelő, ezáltal Dél-Békés gazdasága is tovább fejlődik majd. Hozzátette, a koronavírus-járvány megállítása érdekében hozott kormányzati intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy a térség gazdasága ép maradjon, ahogy a Dél-Békés Mentőcsoport gyors és célravezető fellépése is szerepet játszott abban, hogy Békés megye még ma is a vírus szempontjából legkevésbé érintett térségnek számít az országban.

– Térségünk egész területe határos Romániával, ezért kiemelten fontos számunkra, hogy betartsuk a kormány útmutatásait és fegyelmezetten éljük életünket és dolgozzunk a koronavírus járvány okozta krízishelyzet idején is. Csodával határos módon a kormány koronavírus elleni és gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhetően, a térségünk gazdasága nem roppant össze. Térségünk egésze számára a határnyitás nagy segítség, hiszen minden intézkedés sokat segít Békés megye gazdasága számára, különösen fontos ez Orosházának, amely település a megye legiparosodottabb városa, valamint a térségbeli gazdák számára, akik ezer szállal kötődnek a határ menti térség mindkét oldalához. A dombegyházi határátkelő megnyitása, valamint az Orosházával összekötő Dinnyés-út mielőbbi kiépítése és az átkelők forgalmának minél optimálisabb rendszerben történő biztosítása elengedhetetlenül fontos. Jelenleg is megfeszített erőkkel dolgoznak térségünkben a hivatásos rendvédelmi állomány és az egészségügyi dolgozók a járvány megfékezésén, továbbá Európában is egyedülálló módon működő Dél-Békés Mentőcsoport önkéntesei folytatják a tavasszal megkezdett munkájukat, melyet Simonka György civil irányító vezet és ezekben a percekben is folyik a védekezés, fertőtlenítik a közterületeket és azokat az intézményeket és épületeket, ahol a koronavírus megjelent, valamint az elengedhetetlen kontakt szűrések helyszíneit. Bátran mondhatjuk, hogy térségünk a mentőcsoport munkájával kiegészítve egyedülálló példát mutatott cselekvőképességből és partnerségből egyaránt, hiszen amellett, hogy Békés megyében mind a mai napig országos viszonylatban mélyen a legalacsonyabb a megbetegedések száma, ami a védekezés hatékonyságát igazolja, a helyi és megyei védekezés mellett még a mentőcsoportunk által szintén térítésmentesen tudtunk biztosítani a romániai Arad, Bihar és Temes megyei intézmények számára több 10 ezer liter fertőtlenítőszert és önkénteseink által varrott maszkokat – mondta beszédében az elnök.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.