- hirdetés -

Bezártak az oktatási intézmények Tótkomlóson, miután a település egyik óvodájában megjelent a koronavírus. A helyiek között akad ilyen és olyan álláspont is. Van, aki szerint túlzás a járvány körüli mizéria, de akad olyan is, aki fél és hatékonyabb fellépésre számít a vírussal szemben.

A múlthéten derült fény arra, hogy a tótkomlósi Erzsébet-ligeti egyik dolgozója megfertőződött a koronavírussal, a többi ott dolgozót karanténba helyezték, az intézményt bezárták. Az levett PCR tesztek eredményei alapján további négy dolgozónál és egy külsősnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Zsura Zoltán, Tótkomlós polgármestere elmondta, a kormányhivatal további kontaktokat derített fel, emiatt pedig mindkét iskolát be kellett zárni.

Zsura Zoltán: Nem szabad, hogy a pánik eluralkodjon Tótkomlóson (Fotó: Horváth Bence)

– A mai nap folyamán egy rendkívüli tanítási szünetet rendelnek el az iskolákban, holnaptól pedig a Jankó János Általános Iskola és Gimnáziumban, továbbá a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Óvodában online oktatás lép életbe. Erre a tanárok felkészültek, azok is, akik karanténban vannak – nyilatkozta a polgármester.

Nagyságrendileg 100-110 pedagógus került karanténba, rajtuk kívül több külsős is érintett. Felhívták a diákok figyelmét arra, hogy az oktatás továbbra is folyik, csak otthonról kell részt venniük a tanórákon. A polgármester azt is kérte, hogy a diákok maradjanak otthon és kerüljék a társaságot.

Zsura Zoltán úgy látja, a településen nyugalom van, nincs pánik. Mint mondta, sokan aziránt érdeklődnek, hogy hogy bírják az ezzel járó feladatokat elvégezni. A polgármester válasza: ez a dolgunk. Hozzátette, a legfontosabb, hogy mindenki betartsa a szabályokat és a védekezési előírásokat.
– Hordjunk szájmaszkot, sűrűn mossunk kezet, a másfél- kétméteres védőtávolságot tartsuk meg. Amennyiben valaki észlel magán bármilyen tünetet, azonnal értesítse orvosát – emelte ki a városvezető.

Ebből az óvodából indult a vírus (Fotó: Horváth Bence)

Az utca embere vegyes véleményen van a települést érintő fertőzéssel kapcsolatban. Van, aki szerint csak felfújják az egészet, míg van, aki fél.
– Szerintem felhajtás az egész. Édesapámmal már ezen össze is tűztünk. Kitalálták, hogy most a fiatalok vannak veszélyben. Milyen érdekes, előbb az idősebbek, most pedig a fiatalok? Ez politika. Most, hogy itt a szeptember és lement a szezon, be lehet záratni mindent, meg lehet bénítani az életet. Én már unom az egészet. Eddig is voltak különböző járványok, és nem kaptak ekkora visszhangot, mint ez az idézőjeles koronavírus. Megbénítják az embert. Mindig észben kell tartani, hogy ha bemegyünk valahova, akkor szájmaszkot kell venni, fertőtleníteni kell, a szabályokat persze betartjuk. Ha hivatalos dolgot intézünk, mindent online kell kitölteni, nem úgy, mint máskor, hogy fogja magát az ember, bemegy és elintézi. Már belefáradtam és nem tartok tőle. Ha megtörténik, úgyis megtörténik – nyilatkozta Koczka István.

Koczka Istvánné férjével ellentétben tart a vírustól. Elmondta, minden előírásnak eleget tesz, hogy elkerülje a fertőzést.

A településen vegyes nézőpontok vannak a kialakult helyzettel kapcsolatban
(Fotó: Horváth Bence)

Sávolt Mónika több szülő véleményét is tolmácsolta. Elmondta, sokan nem értik, hogy az állami fenntartású óvodát miért zárták be, az egyházit pedig miért nem? Mint mondta, félti családját.
– Kérdezem az óvónőt, hogy miért nem zártok be, erre annyi a válasz, hogy várunk a polgármester döntésére. A szlovák iskola bezárt, a magyar iskola bezárt, de az egyházi óvoda még nem. Szerintem az lenne a megoldás, ha azt az óvodát is bezárnák, mert nem tudhatjuk, hogy a szülők kikkel érintkeztek, akár picike gyerekekkel is. Otthon is beszélgettünk arról, hogy mi is legyen és a gyermekem apja azt mondja, hogy nem szeretné engedni a gyereket az óvodába. A tévében is azt mondják, hogy tartsuk a másfél méter távolságot. Kérdem én, hogyan, mikor a gyerekek is pár centire ülnek egymástól az óvodában? Ez nem megoldás. Mindkét óvodát be kell zárni. Tótkomlóson mindenki feszült. Folyamatosan követem, hogy mit mondanak a szülők, és mindenki feszült. Én eddig is elővigyázatos voltam, de ezek után még inkább elővigyázatosabb vagyok. Mikor kiléptem az utcára, egyből felvettem a maszkot, mert nem tudhatom, ki fertőzött és ki nem. Megfigyeltem, ha valaki tüsszent, vagy folyik az orra, mindenki megijed, hogy az a valaki beteg – nyilatkozta az anyuka.

(Fotó: Kovács Lajos)

Még a mai napon megkezdte a fertőtlenítést a Dél-Békés Mentőcsoport Tótkomlóson. Az Orosházi Járási Hivatal, valamint a Békéscsabai Tankerületi Központ kérte a szervezet elnökét, hogy végezzenek fertőtlenítést a településen. Oravecz Nóra, a Dél-Békés Mentőcsoport elnöke írásban értesítette Tótkomlós polgármesterét a város oktatási intézményeinek permetezéséről.
– Tegnap délután jött a felkérés, hogy Tótkomlós oktatási intézményeit fertőtlenítsék le a Dél-Békés Mentőcsoport tagjai. Kollégáink hajnalban kezdték a munkát, reggel a külső területeket, este pedig a tantermeket fertőtlenítik – nyilatkozta Oravecz Nóra, a Dél-Békés Mentőcsoport elnöke.

A holnapi kontaktvizsgálat után újabb fertőtlenítést végez Tótkomlóson a mentőcsoport a kutatás helyszínéül szolgáló intézményben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.