- hirdetés -

Elkezdődött az iskolaszezon, mely sok diák számára a nyári napirendhez képest gyökeres változást hoz. A szülőknek sok más mellett azt is meg kell oldani, mit egyen, mit vigyen az iskolába a gyermeke.

Az elmúlt tanév a járvány miatt rendhagyó módon fejeződött be, sokáig az sem volt biztos, hogy szeptembertől újra megnyílnak-e az iskolák, vagy marad az online oktatás. Egyelőre bejárhatnak a diákok, tehát a címben feltett kérdés újra aktuális.

Az iskola által támasztott követelmények rengeteg energiaráfordítást kívánnak meg a diákoktól. Ezt a szellemi és fizikai energiát a táplálékunk szolgáltatja, azonban sokan nem is vagyunk tisztában azzal, hogy melyek a helyes táplálkozási szokások. Az egészséges táplálkozás kialakítása a gyermekeknél elsősorban a szülők feladata, hisz a gyerek a szüleitől látott mintát követi. Később az iskolában is tanulnak egyet-mást erről, de fontossági sorrendben az otthoni példa az elsőrendű. Sajnos egyre gyakoribb a gyerekek körében az elhízás, a gyerekkori cukorbetegség és a magas vérnyomás, amelyek egészséges táplálkozással nagyrészt megelőzhetőek lennének.

A tízórai jó összeállításával gyermekünk iskolai teljesítményét is javítjuk (Fotó: maszol.ro)

A dietetikusok egybehangzóan azt tanácsolják, soha ne induljon el a gyerek az iskolába reggeli nélkül. Inkább keljünk korábban egy félórával, de ne hagyjuk ki ezt az étkezést. Készítsünk nekik szendvicset. Teljes kiőrlésű kenyérből, jó minőségű felvágottból, sajtfélékből és természetesen zöldségből. Tízóraira mindenképp csomagoljunk gyümölcsöt, vagy zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült kekszet, müzliszeletet, de akár tehetünk az uzsonnás dobozba aszalt gyümölcsöt is. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék is, de ez ne valamilyen cukros üdítő legyen.

A tízórai problémájának megoldására nem a legjobb a zsebpénz. Egyrészt vannak iskolák, ahol a járványügyi intézkedések részeként zárva van a büfé, másrészt nem biztos, hogy gyermekünk a legideálisabban választ a kínálatból.

Amellett, hogy törekednünk kell a változatosságra, a szervezetünkbe bevitt élelmiszer csoportok aránya igen lényeges. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége kidolgozta a gyermekek számára készített ajánlását, amely az ideális arányokat mutatja. Érdemes rákeresni a neten az Okostányér oldalára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.