- hirdetés -

Mintegy félmillió, ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelének küld hamarosan postán adószámla-kivonatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A tájékoztatás elején mindenki megtalálja, hogy mennyit kell fizetnie, illetve mennyit igényelhet vissza.

Adószámla kivonatot csak azok kapnak, akiknek legalább egy adónemen ötezer forintnál nagyobb tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint. Azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem vagy csak késedelmesen teljesítették, azok a kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt is találhatnak a postaládájukban.

A postázott kivonatok az adatokat adónemenként nemcsak egyenleg szintjén (például túlfizetés, hátralék, rendezett), hanem részletesen is tartalmazzák. Akik tartoznak, többféleképpen rendezhetik kötelezettségeiket. Ez történhet csekken, átutalással, bankkártyával vagy esetleges többletük átvezetésével. Túlfizetés esetén a visszaigényléshez a 2017-es nyomtatványt kell benyújtani az érintetteknek.

A NAV az értesítések mellé útmutatót is csatol az ügyfeleknek az adatok értelmezéséhez és az azzal kapcsolatos teendőkhöz. Az adószámla-kivonatot és a pótlékértesítőt érdemes összehasonlítaniuk saját nyilvántartásukkal. Amennyiben valaki eltérést tapasztal a közölt és saját adatai között, észrevételeit írásban, személyesen, telefonon vagy elektronikusan is megteheti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.