- hirdetés -

A nyilvánosságra hozott rendelkezések szerint ismét változás várható az előrehozott érettségik szabályaiban. Megmutatjuk, kik és milyen tárgyakból vizsgázhatnak majd.

A korábbi rendelkezések szerint a természettudományos tárgyak vizsgalehetőségével bővült az előrehozott érettségik szabálya.

A friss módosítás alapján az előrehozott érettségi a tanulói jogviszony fennállása alatt, illetve az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt első alkalommal letett érettségi, amely idegen nyelvekből, informatikából a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző második tanév május-júniusi vizsgaidőszakában, valamint az azt követő vizsgaidőszakokban tehető le – jelent meg a Magyar Közlönyben.

Így, ha valaki lecsúszott a májusi időpontról a vírushelyzet miatt, akkor végzősként tehetnek idegen nyelvből előrehozott érettségit a 2020/2021-es tanév őszi vizsgaidőszakában. Akkor is, ha az adott tantárgyak tanítása a középiskola helyi tanterve szerint a végzős év előtti évek valamelyikében lezárul, ilyenkor szintén a középiskolai teljes befejezését megelőző második második tanév májusi-júniusi vizsgaidőszakában, valamint az azt követő vizsgaidőszakokban tehetnek érettségit a diákok.

Milyen tárgyakból tehet valaki előrehozott érettségit?

Amelynek a helyi tantervben a jelentkező számára az adott tantárgyra vonatkozóan meghatározott követelményeit az érettségi vizsgára jelentkező teljesítette, tudását osztályzattal értékelték és ezt bizonyítvánnyal igazolni tudja – olvasható az eduline.hu oldalon.

Amennyiben olyan tárgyból szeretne valaki érettségi vizsgát tenni, amelyből középiskolája tanterve szerint nem tehetne vizsgát, akkor az adott tárgyból vendégtanulói jogviszonyban, másik középiskolában teljesítheti a jelentkezési feltételt.

Az érettségi bizonyítvány megszerzése utáni vagy középiskolai tanulmányok sikeres befejezését követően, tanulói jogviszonyon kívül tett érettségi vizsgát bármely vizsgatárgyból az előzetes tanulmányok vizsgálata nélkül tehetnek az érintettek. A tanulói jogviszonyon kívül, a középiskolai tanulmányok sikeres befejezése nélkül érettségi vizsga nem tehető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.