- hirdetés -

Kívül ropogós, belül puha és az elkészítésében sincs semmi ördöngösség. Tóth Tamás vallja, egy jó kenyér mindig finom, főleg, ha mi készítjük.

Augusztus 20-a az államalapítás és az új búzából készült kenyér ünnepe. Néhány összetevőből akár mi is süthetünk egy jelképes ünnepi kenyeret, melynek az elkészítése az egész családnak jó program lehet. Tóth Tamás orosházi születésű pedagógus még a veszélyhelyzet alatt indított YouTube-csatornát, ahol tanítványai számára készített tartalmat, hogy az otthoni tanulás melletti szabadidejüket hasznosan tölthessék. Többek között a kenyérsütéssel is megismertette a nebulókat. Az ő receptje következik.

Hozzávalók:
35 dkg fehér liszt
5 dkg rozsliszt
öreg tészta
2-3 dl víz
2 evőkanál só
10 g élesztő
1 teáskanál cukor az élesztő felfuttatásához

Sütési idő:
250 Celsius fokon 30 perc (ha nagyon égne vegyük le a sütőt 200 fokra)
200 Celsius fokon további 25-30 perc (ha nagyon ég, vegyük le 150 fokra)
Akkor sült át belül is (ez csak az én tapasztalatom) ha a cipó alját megütögetve kopogó hangot hallok.

Elkészítés:

Először langyos vízben, cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a kimért liszteket és hozzáadjuk a felfutott élesztőt. A cél, hogy kissé ragacsos állagú tésztát kapjunk, ezért ha szükséges még apránként adagolhatunk hozzá vizet. A sót csak a tészta összeállításának a végén adjuk hozzá.

Zsiradékkal kikenünk egy kelesztőtálat, majd a tésztát lisztezett nyújtódeszkára helyezzük és nagy gombócot formázunk belőle. A készre formázott tésztát a kelesztő edénybe helyezzük, majd egy kendőt terítünk rá és hagyjuk fél órát pihenni. Miután megkelt a tészta egy cipó formák hajtogatunk belőle. A tésztával óvatosan bánjunk! Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, majd az ujjainkkal kicsit átnyomkodjuk és pólyaszerűen behajtogatjuk, majd a kezünkben tartva kicsit megformázzuk és fél órára pihentetjük. Ezt a formázást még kétszer ismételjük meg, így lesz igazán könnyű a kenyér.

Az utolsó hajtogatás után egy kiolajozott jénai tálba helyezzük a tésztát és egy órát pihentetjük. Ezt követően a tetejét egy éles, nedves késsel óvatosan bevágjuk, majd egy kis vízzel meglocsoljuk a tetejét. Hideg sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük. A forró kenyér tetejére egy pici vizet spriccelünk, ettől lesz igazán ropogós a héja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.