- hirdetés -

Idén még az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, 2021. január 1-jétől viszont egész Magyarország területén tilos lesz a kerti zöldhulladék égetése.

Cél a levegő minőségének javítása, és ezáltal a lakosság egészségének védelme. A levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen – olvasható a hulladékvadász oldalán.

Az égetés helyett lehetőség van a barna kukákba helyezni a kerti zöldhulladékot. Vagy talán még ennél is jobb megoldás a komposztálás, mely több módon is megvalósítható.

Talán a legegyszerűbb, ha kivisszük a Gyártelep utcai komposztálótelepre a levágott füvet, lemetszett gallyakat. Ide egy alkalommal egyszerre egy köbméter mennyiségű növényi maradékot szállíthatunk.

Megoldást nyújt a zöldhulladék eltüntetésére a komposztáló edény is, mely ingyenesen igényelhető a Fürdő utcán, a DAREH Bázis Zrt. ügyfélszolgálatán. Az edény jóvoltából megtermelhetjük magunknak a komposztot, amit aztán fel is használhatunk az udvarunkban, kertünkben található föld minőségének javítására.

Van még egy megoldás, az, ha magunk készítünk komposztálót. Akár néhány raklapból is könnyen kivitelezhető az otthoni zöldhulladék-gyűjtő.

Forrás: kertvarazsmagazin.hu

Ha magunk készítettük a komposztálót, érdemes nevezni a Komposztáló-szépségversenyre, melyet a JÖN Alapítvány hirdet. A környezetvédelmi szervezet a világon egyedülálló módon rendezi meg ezt a versenyt, melynek célja a komposztálás népszerűsítése.

2020 őszén ismét lehet nevezni a megmérettetésre.

Forrás: slideplayer.hu

A versenyre jelentkezni október első hetétől a hónap végéig lehet egy regisztrációs űrlap kitöltésével és a komposztálóról készült kép beküldésével. Addig még van idő barkácsolni egyet!

Konyhakerti növények a komposztáló kasban (Forrás: lakaskultura.hu)

Kiemelt kép: ezermester.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.