- hirdetés -

A legjelentősebb nyári munka, a gabona betakarítás végeztével ismét szétnéztünk az orosházi határban, szakértő segítőnkkel Herczeg Tibor egyéni gazdálkodóval.

Az aratás utáni munkákat végzik a gazdák, ezeket azonban sokszor hátráltatja a csapadékos időjárás. A szalma betakarítás a vége felé közeledik, néhány napon belül be is fejezik a gazdálkodók. A tarlóhántás is kisebb csúszásban van, de nagy erőkkel dolgoznak az elvégzésén. Fontos tevékenység ez a földek nedvességtartalmának megtartása szempontjából és a parlagfű is azonnal megjelenik ha hagyják.

– Sajnos az alacsonyabban fekvő területek közt van néhány, ahol még kínlódunk a búza betakarításával. Itt olyan szinten vizes a talaj, hogy szinte képtelenség a gépekkel rámenni. Ami rossz az egyik oldalon az áldás a másikon. A kukoricát és a napraforgót szépen kisegítette ez a csapadékos idő és mindkét tavaszi vetésű kapásnövényünk nagyon szép képet mutat.

Az orosházi határban is szép a kukorica (Fotó: Horváth Bence)

A napraforgón az utóbbi meleg napok hatására elindult az érési folyamat. Úgy látszik, hogy a tarlóhántás befejeztével hozzá is foghatunk a betakarításához. Volt néhány olyan napraforgó tábla, ahol a gomba betegségek megtámadták a növényt. Ez eredményez némi terméskiesést, de ezzel már nem tudunk mit kezdeni. Ami a kukoricát illeti, csak jót mondhatunk. Szépek a kukorica táblák, ha nem következik be valami katasztrófa, ebből a növényből jó termés várható. Hamarosan elkezdjük az augusztus végi repce vetés alá a talaj előkészítést is – foglalta össze Herczeg Tibor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.