- hirdetés -

Megállapodtak a szakszervezetek Magyar Postával, melynek értelmében átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók. Emellett megmarad az éves teljesítmény elismerés is.

A Magyar Posta differenciált alapbéremelést biztosít május elsejéig visszamenőlegesen munkavállalói számára. A differenciálás részét képezi a „szenioritás alapú” 4000 és 800 0 forint közötti alapbéremelés a legalább 10 éve munkaviszonyban lévő munkavállalók esetében. Ez a kiegészítés a postai munkavállalók csaknem felét érinti. Az általános bérfejlesztést és az éves teljesítmény elismerést is figyelembe véve több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben.

A bérfejlesztés mellett a társaság az éves teljesítmény elismerésre vonatkozó, már megkötött megállapodásnak is eleget tesz. Ennek összértéke így mintegy 5,5 milliárd forint. Az éves elismerés előlegét a vállalat már áprilisban kifizette a dolgozóknak, a másik fele decemberben várható. A megemelt béreket és a visszamenőlegesen járó összeget a dolgozók az október elején esedékes bérfizetéskor megkapják.

Örülnek az emelésnek, de máshol is változásra van szükség

Megkérdeztünk egy postai alkalmazottat is az alapbéremeléssel kapcsolatban. A nevét nem vállaló postástól megtudtuk, a legnagyobb probléma elsősorban talán nem is a fizetésekkel, hanem a munkavállalók leterheltségével van.

Elmondta, körzetük folyamatosan bővül, ami azt eredményezi, hogy egy kézbesítőre akkora terület jut, mint régebben két-három levélkihordóra. Hozzátette, a csomaghordók jelentősen magasabb összeget kapnak havonta, mint a kézbesítők és a munkájuk is kevesebb.

A körzetek csökkentésére nem lát nagy esélyt a postás, azt mondja, helyettesítés hellyel-közzel akad, de az azt jelenti, hogy még több munkát kell elvégezniük.

A kiemelt kép illusztráció

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.