- hirdetés -

Több év után 2020. márciusának végén újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon. Azon tulajdonosok, a járványvédelmi szabályokat betartották és felelősen gazdálkodtak állami kártalanítást kapnak. A Nébih ezen kártalanításnak már több mint 80 százalékát, csaknem 9,5 milliárd forintot kifizette.

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyéket érintette a március végén kitört járvány. A Nébih közlése szerint a három megyében mintegy 400 állattartó telepen csaknem 4,8 millió állatot kellett ártalmatlanítani a betegség megfékezése, terjedésének megelőzése érdekében. 100 százalékos állami kártalanítást kapnak azok a tulajdonosok, akikkel szemben nem állt fenn kártalanítást kizáró ok. Ez azt jelenti, hogy a megsemmisített állataikért, eszközeikért, ragályhordozó anyagaikért, tárgyaikért 100 kompenzáció jár. 

Mostanra befejeződtek a járási hivatalok szakemberei által végzett becslési és kártalanítási eljárások. A határozatok alapján a Nébih a jogerőre emelkedéstől számított 60 napon belül intézkedik a kifizetésekről.

A kártalanítás minden esetben a tulajdonosnak jár, így a Nébih is feléjük teljesíti folyósítási kötelezettségét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.