- hirdetés -

Izgalmas, látványos és sok esetben tanulságos programok várták szombaton a bicajosokat az Árpád-kertben a Petőfi Művelődési Központ (PMK) által szervezett Bringás délelőttön. A gyerekek kedvence az akadálypálya volt, Pocsai Richárd extrém bemutatója azonban a felnőtteket is lekötötte.

Az időjárás egyszer már megtréfálta a PMK munkatársait, eredetileg ugyanis egy héttel korábbra tervezték a rendezvényt. Akkor elmosta az eső, most viszont ragyogó napsütés fogadta a két keréken érkezőket, köztük számos családot.
– Nagyon szeretek bicajozni, azért is vagyunk most itt. Anyukámmal szoktunk délutánonként kirándulni, a héten voltunk már Csongrád-Csanád megyében is, igaz, akkor eléggé elfáradtam – osztotta meg a közelmúlt élményeit Abonyi Gábor, majd azt is elárulta, milyennek találta az akadálypályát. – Nehéz volt, főleg a fadarabok között átbicajozni, meg a bójákat kerülgetni, de a deszkán már háromszor átmentem – mesélte hozzátéve, szerinte ügyesen kell bringázni, odafigyelve a közlekedési táblákra.

A gyerekek Kis Rozália rendőr főhadnagy irányításával gyakorolhattak (Fotó: Pernyés Edit/Oroscafé)

Mellette álló szülei mosolyogva, de egyetértőn hallgatták. Édesapja, Attila elmondta, régebben napi szinten használta a kerékpárját, amit munkája már nem tesz lehetővé, ezért elsősorban szabadidejében biciklizik. Úgy véli, nem árt időről-időre beszélni a szabályokról.
– Találkozom olyan társakkal is, akik ismerik és betartják az előírásokat, meg olyanokkal is, akik mennek, amerre látnak. Szerintem fontos a KRESZ alkalmazása, a kerékpár megfelelő felszerelése, valamint a rajta ülő személy kerékpározásra alkalmas állapota – emelte ki, miket tart lényegesnek a két keréken való közlekedés során.

Ezekre a rendőrség munkatársai is felhívták a figyelmet, miközben átvizsgálták a hozzájuk fordulók kerékpárjait, a helyszínen orvosolható hiányosságokat pedig pótolták. Mellettük folyamatosan próbálhatták ki magukat a gyerekek a számukra összeállított akadálypályán. Mint kiderült, az ügyességi feladatokkal az volt a szakemberek célja, hogy bemutassák, a közlekedés során váratlan akadályok kerülhetnek a biciklis elé, amiket ki kell tudnia kerülni, esetleg hirtelen fékezésre vagy megállásra kényszerítik. Ehhez az agy és a test összehangolt munkája szükséges, amit a pályán gyakorolhattak a bátor vállalkozók.

Pocsai Richárd bemutatója hajmeresztő mutatványokat sem nélkülözött (Fotó: Pernyés Edit/Oroscafé)

A Bringás délelőtt TOP-pályázatnak köszönhetően valósult meg. Orosháza és a konzorciumi partnerek több mint 70 millió forintot nyertek a társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű, komplex programok támogatására.
– Ezek egyik fő célja, hogy csökkenjen a hátrányos helyzetűek elkülönülése, elősegítsük a társadalmi integrációjukat. A mai rendezvényre meghívást kaptak azok a szegregációval veszélyeztetettek, illetve szegregátumban élők, akikkel a program keretében kapcsolatban állunk. Mellettük természetesen más orosháziakat is vártunk ide, hiszen a közösség úgy fejlődhet, ha minden társadalmi csoport megjelenik – tudtuk meg Halustyik Éva szakmai vezetőtől.

A délelőtt leglátványosabb része, egyben záró attrakciója Pocsai Richárd kerékpáros bemutatója volt. A fiatalember a fizika törvényeit meghazudtoló mutatványokkal szórakoztatta az ekkorra már szép számú közönséget. Akadályokra kapaszkodott fel, fekvő embereken ugratott át, egy keréken pedig olyan biztonsággal állt meg, ahogyan időnként a lábunkon sem tudunk.

A programnak a közeljövőben folytatása is várható, a stáb családi, valamint sportnapot is tervez, amelyekre szintén várnak majd minden érdeklődőt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.