- hirdetés -

Többször felmerült a kérdés, hogy miért nem szerelik le azokat a közkutakat, melyekről már eltávolították a nyomókarokat. Megtudtuk, ennek több oka is van.

Az Alföldvíz Zrt. szóvivője, Diós Zsolt elmondta, az ejektoros közkifolyók nyomókarjait két okból szerelhetik le. Az első esetben azért kerül le a kar, mert munkavégzés történik a közkifolyón, vagy azon a vezetékszakaszon, melyen a közkút található. Ebben az esetben a munkálatok elvégeztével a nyomókar visszakerül a közkifolyóra és azt újra használhatják az orosházi lakosok.
– A másik esetben a nyomókarokat a korábbi években távolították el. Mivel a víziközmű-rendszer tulajdonosa az önkormányzat, ezért ezen közkifolyókat az Alföldvíz Zrt. Orosháza Város Önkormányzatának kezdeményezésére helyezte üzemen kívül. Az újbóli üzembe helyezéséről is az önkormányzat hozhat döntést – nyilatkozta Diós Zsolt.

Az önkormányzattól megtudtuk, hogy azok a közkifolyók, amelyekről lekerültek a nyomókarok, egyelőre maradnak ebben az állapotban. Ennek több oka is van. Egyrészt vízmintavételi pontként is tudnak funkcionálni, ha szükséges lenne, másrészt ha újból üzembe kívánná állítani állítani azokat az önkormányzat, akkor ez viszonylag egyszerűen megtehető. Harmadrészt pedig, ha végleg meg szeretnék azokat szüntetni, az egy olyan plusz költség lenne, amit az önkormányzatnak kellene viselnie.

A jogszabályok alapján minden önkormányzatnak kötelező ilyen közkutakat fenntartani a települések azon részén, ahol a lakók 300 méter távolságon belül csak innen jutnak ivóvízhez. Ott viszont, ahol a házakba be van kötve a víz, és ennek következtében a csapok kihasználatlanul állnak az utcán, az önkormányzatok inkább lemondanak róluk. A forgalmasabb helyeken általában megmaradnak ezek a kutak, esetleg egy esztétikusabb darabra cserélik azokat az önkormányzatok.

Megtudtuk továbbá, hogy az üzemben lévő közkifolyók számát két nagyobb ütemben csökkentették, egyszer 1998-ban, amikor 41 darab kifolyót szüntettek meg, valamint 2010-ben, amikor 26 darab kék kút nyomókarját szerelték le és helyezték üzemen kívül.

Kiemelt képünk: Egy ma is működő közkút a város központjában. Archív fotó / Kecskeméti Krisztina

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.