- hirdetés -

Az 1995-ben megalkotott és elfogadott vízgazdálkodásról szóló törvény módosításával – összhangban az Európai Unió erre vonatkozó előírásaival – került előírásra az a rendelkezés, hogy az országban csak engedéllyel rendelkező kutak létezhetnek és működhetnek. 2023. december 31. napjával pedig lejár az engedély nélkül létesített kutakra vonatkozó moratórium. Ez az a végső időpont, amely az engedély nélküli kutak tulajdonosainak és használóinak a döntését várja arról, hogy kezdeményezik-e a kútjuk engedélyeztetését vagy azt kockáztatják, hogy 2024-től bírságot fizetnek.

Az engedély nélkül vagy engedélytől eltérő módon létesített ásott vagy fúrt kút fennmaradási, illetve üzemeltetési engedélyezési eljárásához a kérelmet – az érintett kút jellemzőitől és a kivett víz használatától függően – a Jegyzőnél vagy a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnál kell a kérelmezőnek előterjesztenie. 

Az engedélyeztetési eljárás illetékmentes, az engedély megadásához azonban szükséges a kút összes lényeges paraméterét rögzítő szakvélemény, mégpedig képesített és hivatalosan regisztrált vízmérnöktől vagy kútfúrótól. Ennek ára a helyszíntől és a „vállalkozótól” függően alakulhat. Nincs egységes árképzés. 

A települési önkormányzat Jegyzőjének engedélyeztetési eljárása abban az esetben irányadó, ha a kút helye nem érint vízbázisvédelmi védőterületet, nem érint karszt- vagy rétegvizet, 500 m3/év vízigénybevétel alatti a kivett víz mennyisége, a kút épülettel rendelkező ingatlanon van, magánszemély a kérelmező, a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja és a kút használata nem gazdasági célú vízigényre irányul.

A kérelmező az Orosházi Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Településüzemeltetési Osztályánál, (5900 Orosháza, Szabadság tér 4-6., telefonszám: +36 68 514 211), a területileg illetékes vízügyi igazgatóságnál, (6720 Szeged, Stefánia 4., telefonszám: +36 62 599 599), valamint a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság területi vízügyi hatóságánál (6728 Szeged, Kossuth tér 3., telefonszám: +36 66 549 340) tájékozódhat a kútra vonatkozó vízbázisvédelmi, karszt- vagy rétegvíz érintettségről.

Amennyiben az érintett kút ivóvízigény kielégítésére is szolgál, akkor szükséges a Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi hatáskörében eljáró Járási Hivatal (5900 Orosháza, Szabadság tér 3., telefonszám: +36 68 414 043) szakhatóságként történő bevonása, amely az eljárás során a kérelmezőt akkreditált laboratóriumi vízmintavételre kötelezi, és csak a megfelelő vízminőség esetén adja ki hozzájárulását.

Különösen indokolt hangsúlyozni, hogy aki 2023. december 31. napjáig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesített kútra, annak 2024. január 1. napjától vízgazdálkodási bírságot kell fizetni. A bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80%-áig, engedély nélküli vízmunka vagy vízhasználat esetén 1.000.000,- Ft-ig terjedhet. A természetes személyre kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300.000,- Ft-ot.

A feladathoz rendelt ügyfélfogadási idő:

Hétfő: 8:00 – 10:00

Kedd: nincs ügyfélfogadás

Szerda: 14:00 – 16:00

Csütörtök: 10:00 – 12:00

Péntek: nincs ügyfélfogadás

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.