- hirdetés -

Minden nyáron sokak által firtatott és szinte mindenkit érdeklő kérdés, hogy milyen a dinnyetermés és milyenek az árak. Mi is körülnéztünk.

A dinnye helyzet körüli kíváncsiskodást hol is kezdhetnénk másutt, mint az ország öt legnagyobb dinnyés központja egyikén – Medgyesegyházán. Itt találkoztunk Göcző Máttyással, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete elnökével, aki azt reméli, hogy nem megy száz forint alá a nyári csemege ára.

Itt a friss szedés, lehet válogatni (Fotó: Takács Csaba)

– A szélsőséges időjárás ellenére beindult a szezon. A gazdáknak nagyon sok problémával kellett megküzdeniük, kezdve az áprilisi fagyoktól, a szárazságon át egészen a júniusi özönvízszerű esőkig. A magyar dinnye, az ország klimatikus adottságainak köszönhetően mindig jó minőséget képvisel. Idén sincs ez másként, bár a gazdáknak ez plusz feladatokat jelent. Minden esetre mindig frissebb, mint a külföldről behozott, hisz nem kell több napot a teherautó, még többet a raktárakban töltenie. A gazdák a járvány ellenére is elvetették a magot, gondozták a növényeket, termeltek, mert a magyar árura szükség van a piacon. A sok viszontagság után remélem, nem megy száz forint alá az ár, hogy a termelők legalább pénzüknél lehessenek – foglalta össze az elnök.

Ez az év nem lesz a dinnyések éve

A termelők nem túlságosan elégedettek a dinnyeterméssel. Ízre nem rosszabb, mint máskor, de nagyságra, a termés össztömegére nézve csak közepes.

– Egyre drágább a vetőmag, egyre drágábbak a vegyszerek, műtrágyák. Tovább nehezíti a helyzetet az időjárás. A felső alagút fólia levétele után, a kötés időszakában többször kapott a növény hideg esőt. Utána hidegek voltak az éjszakák. Most sincs tartósan az a jó meleg, ami kellene neki. Erre jönnek még az egymás utáni különböző betegségek – mondta el Számel János gábortelepi őstermelő.

„Ha veszünk, akkor magyar dinnyét veszünk…”(Fotó: Takács Csaba)

Keresik a magyar dinnyét

Sok vásárlója van a nagyáruházak kínálatában megtalálható, sokszor import dinnyének, de sokan vannak, akik direkt a magyar termést keresik.

– A járvány kapcsán a médiában több helyen arra biztatják a vásárlókat, hogy magyar terméket vegyenek, de nálam nem ez az ok – mondja az egyik vevő. Nem vagyok nagy dinnye fogyasztó, de ha veszek, akkor csak magyart. Egyelőre még drága egy kicsit, de hátha megy még le az ára. Akkor megint veszünk – teszi hozzá.

A magyar gazdák által termelt nyári csemege elegendő a hazai piac ellátásához, sőt exportra is jut belőle. Érdemes tehát kilátogatni a piacra. Lehűtve az egyik legjobb üdítő finomság lehet a nyári forróságban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.