- hirdetés -

Javában zajlik Békés megyében is a legnagyobb és legjelentősebb nyári mezőgazdasági munka, az aratás. A betakarítás pillanatnyi helyzetéről a Békés Megyei Aratási Koordinációs Bizottságtól kaptunk képet.

Mint az a koordinációs bizottság harmadik ülésén elhangzott, a megyében szinte végeztek az őszi árpa betakarításával. Az elvetett 23722 hektár 95 %-áról már learatták a termést. Sajnos a mintegy 1200 hektáron még kint lévő őszi árpa táblák betakaríthatatlannak tűnnek a belvíz miatt. Az árpa 5 tonnás hektáronkénti átlagot hozott megyei szinten.

A búza aratása sok helyen szenvedett késést az esők miatt (Fotó:hellovidek.hu)

Legfontosabb gabona növényünk, az őszi búza esetében nagyon vegyes a kép a betakarítottság tekintetében. A sok eső miatt elhúzódik az aratás. Jelenleg a korai érésű fajtákat aratják, melyeket sújtotta az aszály, illetve a későn jött nagy mennyiségű csapadék is befolyásolta az érési folyamatokat, így a termésmennyiséget és minőséget is. A búza nagy része takarmány minőségű. Az őszi búza betakarítása 40%-on áll. Az elvetett 89181 hektárból eddig 35672-vel végeztek a kombájnok. A búza termésátlaga 4,4 t/ha. A rozs, triticale, tavaszi árpa és a zab betakarítása még nem kezdődött el.

Az őszi káposztarepce betakarítása 50%-on áll, 2,3 t/ha termésátlaggal. A magborsóval szintén féltávnál járnak a gazdák, 1.8 t/ha termésátlag mellett.

A Békés Megyei Aratási Koordinációs Bizottságtól megtudtuk, hogy a szalma bálázása ütemesen követi a betakarítás folyamatát és a terület 15%-án már el is végezték. A tarlóhántás 10 százaléka van kész.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.