- hirdetés -

Hétfőn megkezdődött az orosházi önkormányzat által szervezett nyári napközi, amely idén a szokásos négy helyett hét héten át biztosít tartalmas napközbeni elfoglaltságot és felügyeletet az általános iskolás korú gyermekeknek. Augusztus 14-éig több mint 100 különféle foglalkozás várja őket.

Március óta először volt gyerekzsivajtól hangos az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tornaterme szerda délelőtt. Érkezésünkkor akadt, aki épp egy svédpadon egyensúlyozott, más labdával szalad vagy épp egy zsámolyokból és tornaszőnyegből felépített alagúton bújt át. Egy közös azonban minden gyermekben volt: mosolyogtak és láthatóan élvezték a feladatokat.

– Igazából az történt, hogy a ma délelőtti előadónak közbejött valami, nem tudta vállalni a programot, így rögtönözni kellett helyette. Egy akadálypálya mellett döntöttem, aminek az összeállításánál fő szempontként azt tartottam szem előtt, hogy a gyerekek elfáradjanak délig és jól essen nekik az ebéd. Mivel úgy lett beharangozva, hogy Exatlon, azonnal ki akarta mindenki próbálni, és imádják – tudtuk meg Gönci Tibor testnevelőtől, aki öt héten át felügyeli a nyári napközis csapatot és úgy látja, a sok hetes bezártság senkinek nem tett jót, felnőttek és gyerekek egyaránt várták, hogy megint együtt legyenek.

Az „Exatlon a’la nyári napközi” rendkívül népszerűnek bizonyult az alsósok között (Fotó: Horváth Bence)

A nyolcévesforma Khaldi Ayman is megerősítette ezt, mint mondta, örül, hogy végre ismét a többiekkel játszhat, sportolhat, főleg, hogy utóbbi az egyik kedvenc elfoglaltsága.
– Rossz volt a karantén alatt, most viszont nagyon élvezem, hogy itt vagyok a barátaimmal, osztálytársaimmal. Sokat mozgunk, megyünk játszóterezni, meg fagyizni is – sorolta lelkesen, majd szaladt is vissza az akadálypályához.

A sportfoglalkozásokon túl persze számos érdekes és izgalmas programot állítottak össze a szervezők, kihasználva a korábbi esztendőkben kialakult kapcsolatokat. A főszervező és táborvezető ezúttal is az Eötvös iskola tanára, Tóth Sándor, aki évek óta szívügyének érzi a nyári napközit.
– Igen vegyes a korosztály, 6-14 éves korig vannak itt gyerekek, ezért igyekeztünk úgy összerakni a programfüzetünket, hogy mindenki számára tudjuk élményekkel szolgálni. A kisebbek szeretnek futkározni, kúszni-mászni, a nagyobbak már kevésbé, de hogy őket is megmozgassuk, pénteken felkeressük velük a Szikhát Kutyamenhelyet. Gyalog sétálunk ki és vissza, viszünk tápot a kutyusoknak, megszeretgetjük őket – ecsetelte a pedagógus, hogyan állt össze a több mint másfél hónap programja. – Azt látom, hogy a közösség nagyon hiányzott mindannyiunknak, legyen szó gyerekekről, tanárokról, tanítókról – tette hozzá.

Az első hétre 46 diák jelentkezett, de a későbbiekben előfordul olyan hét is, amikor hatvanan lesznek. A felügyeletet minden héten 10 pedagógus látja el, középiskolás segítőkkel karöltve. A higiéniára különösen figyelnek, kétóránként fertőtlenítik a használt helyiségeket, és a rendszeres kézmosást sem hanyagolják el.

Az önkormányzat napközije elsősorban azoknak a családoknak szól, ahol a szülők nem tudják elhelyezni a gyerekeket, amíg dolgoznak, de várták a rászoruló, halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.