- hirdetés -

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy nemcsak télen, nyáron is veszélyt jelent a szén-monoxid-mérgezés. Mint írják, nyáron a meleg hatására lecsökkenhet a kémény huzathatása, így megnő a szén-monoxid lakótérbe történő visszaáramlásának veszélye.

Sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget – olvasható az OKF honlapján.

Hangsúlyozták annak fontosságát, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort csak szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. Nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatja a kémény huzathatását.

Hozzátették, minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását, de visszaáramláshoz vezethet továbbá a karbantartatlan gázkészülék, illetve azon háztartási eszközök, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat; ilyenek a konyhai szagelszívók, a ventilátorok és a klímaberendezések is. Kiemelték, hogy ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni.

A közleményben olvasható, hogy a tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik, az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

Ezért nyáron sem érdemes megfeledkezni a karbantartásról és szén-monoxid-érzékelők felszereléséről sem. Ez a pár ezer forintos szerkezet ugyanis életeket menthet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.