- hirdetés -

Rinka Mancs néven nyitott átmeneti szállást befogott kutyák részére Busa Karin. A létesítménnyel azt kívánja elérni, hogy az elesett ebek addig is igaz otthonra leljenek, míg szerető gazdihoz nem kerülnek.

„Ha szükséged lesz egy kézre, itt a mancs!” – olvasható Rinka Mancs átmeneti kutyaotthon egyik épületének falán. Az adni akarás és a segítségvágy vezérelte Busa Karint abban, hogy létrehozzon egy olyan helyet, ahol az elesett és élethez nem méltó körülmények közül kiszabadult kutyáknak boldogan élhetnek. Addig, amíg szerető gazdára és egy meleg otthonra nem lelnek. Az Arany János utca végén, egészen a földút mellett vásárolt egy tanyát, melyet teljes terjedelmében újított fel férjével, Busa Péterrel.

Busa Karin egy álmát váltotta valóra azzal, hogy segíthet az elesett kutyáknak
(Fotó: Tóth Dániel)

– A Viharsarki Állatőrség tagja vagyok. Mindig is fájt a szívem, amikor láttam, hogy mennyire rossz körülmények között élnek kutyák, és mi nem tudjuk őket hová tenni, elhelyezni. Nagyon kevés az ideiglenes befogadó. Persze tudjuk más szervezetekhez is vinni őket, de az fájt legjobban, hogy sokszor nem tudtuk kihozni a kutyákat abból a nyomorból, ahol élnek. Az ötletem az volt, hogy egy tanyán, ahol senkit nem zavarnak a kutyák, egy átmeneti otthon hozok létre. És sikerült – mesélte Karin.

Az egykori istállóban nyolc eb kap helyet, akik napközben boldogan szaladgálhatnak és játszhatnak a kertben, csak este zárul be az épület kapuja, hogy biztonságban legyenek a kutyák.

Az egykori istálló nyáron hideget, télen meleget biztosít az ebeknek (Fotó: Tóth Dániel)

A fekhelyek mellett egy állatorvosi vizsgálat lebonyolítására alkalmas helyiség is helyet kapott, továbbá egy fürdőszobát is kialakítottak, hogy megfelelő körülmények között tudják fürdetni a kutyákat.

Karin hangsúlyozta, minden odaérkező állat különleges helyet kap a szívében, hiszen fontos, hogy megkapják azt a boldogságot, szeretetet, ami sokuknak nem adatott meg.

Az első lakók (Fotó: Busa Karin)

Mint mondta, fontosnak érzi, hogy ott és úgy segítsen, ahol és ahogy tud. Látogatók is érkezhetnek a Rinkára, akik szintén játszhatnak az ott lévő kutyákkal, segíthetnek az ellátásukban, mindezt jó hangulatban és szeretetben. Az átmeneti szállásra már megérkeztek az első lakók.

Hogy mennyire színes és barátságos helyet hozott létre Busa Karin mi sem bizonyítja jobban, mint a kert végében boldogan futkározó és legelésző birkák. A kutyák mellett ők is elférnek a Rinkán, egy hajszállal sem kapnak kevesebb szeretetet, mint négymancsos társaik.

(Fotó: Tóth Dániel)

A teljesen önerőből fenntartott átmeneti szállásnak is elkél segítség, tápból, pokrócból és játékból sosem elég. Azok, akik valamilyen formában szívesen segítenék a gazdira váró kutyákat, ők 06-30/445-7746-os telefonszámon érdeklődhetnek Busa Karinnál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.