- hirdetés -

Sikeresen és hatékonyan lépett fel a „láthatatlan ellenséggel”, a koronavírussal szemben a Dél-Békés Mentőcsoport. A szervezet munkája még az országhatáron is átnyúlt, önkénteseivel hozzájárult ahhoz, hogy a veszélyhelyzet alatt Békés megye vált a vírus által legkevésbé érintett területe. Oravecz Nóra, a mentőcsoport elnöke ismertette az elmúlt időszak számadatait.

145 ezer liter 0,2 százalékos DISINFLEX felület-fertőtlenítőszeroldatot juttatott 18200 magánszemélyhez, 192 állami és egyházi intézményhez, 412 vállalkozóhoz a Dél-Békés Mentőcsoport. 14 településen, 326 alkalommal végezték el a közterületek és intézmények fertőtlenítését önállóan, és továbbá 15 további településen a helyi önkormányzatokkal, polgárőri egyesületekkel együttműködve.

A szomszédos Arad megye önkormányzati és egyházi intézményeinek közterületeinek fertőtlenítésére 25 ezer liter 0,2 százalékos DISINFLEX fertőtlenítőszeroldatot biztosítottak. A szintén szomszédos Bihar megyei önkormányzatok, egyházak, valamint intézményeik számára 10 ezer liter 0,2 százalékos DISINFLEX fertőtlenítőszeroldatot, továbbá a Temes megyei önkormányzatok, egyházak intézményei és közterületeinek fertőtlenítésére szintén 10 ezer liter 0,2 százalékos DISINFLEX fertőtlenítőszeroldatot biztosított a mentőcsoport.

– Ezen kívül a szomszédos Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékből, sőt Budapestről érkező igényeket, kéréseket kivétel nélkül, 100 százalékban és térítésmentesen teljesítettük. Vásárolt orvosi maszkból 45 ezer darabot biztosítottunk. A 18 önkéntes varrónőnk által készített mosható, többször használatos maszkból 92 ezer darabot osztottunk ki. Mindezen túl eljuttattunk több ezer gumikesztyűt, overallt, orvosi hajhálót is elsősorban a szakellátások részére – nyilatkozta Oravecz Nóra.

Hozzátette, új, vegytiszta edényeket is biztosított a mentőcsoport a fertőtlenítőszerek számára. Összesen 1600 darabot. A szervezet cselekvőképességét az önkéntesek áldozatos és segítőkész munkájának köszönheti.
– Több tízezer kilométert tettek meg önkénteseink saját autóval, üzemanyaggal, több ezer önkéntes munkaórát fordítottunk a védekezésre. A mentőcsoportunk 81 tagja vett részt a védekezésben, ezen kívül 320 helyi önkéntes segítette alkalomszerűen a munkát – vázolta az elnök.

(Fotó: Palcsek István)

Kiemelte, az önkéntesek áldozatos munkáján és az alapító által biztosított forráson kívül nem kért és nem is kapott a mentőcsoport semminemű anyagi hozzájárulást, sem adományt, sem uniós vagy nemzeti támogatást. Az első pillanattól óriási összefogás mutatkozott a védekezés érdekében.

– Önkormányzatokkal, egyházakkal, civil szervezetekkel, intézményekkel, a kormányhivatallal, szociális- és egészségügyi intézményekkel egymást támogatva, példa nélküli összefogással próbáltuk elérni legfőbb célunkat a krízishelyzetben: oldani a pánikhangulatot, és a védekezéssel megmenteni a legtöbb emberéletet. Ez egybe esik mottónkkal, melynek szellemében fogunk a jövőben dolgozni. Fontos elmondani, hogy a legnagyobb köszönettel az önkénteseknek tartozunk, a Békés Megyei Védelmi Bizottságnak, a polgármestereknek és mindazoknak, akik magánszemélyként is elfogadták a mentőcsoport által osztott fertőtlenítőszereket. Lakhelyük mellett a lépcsőházakat, lifteket és közösségi tereiket is fertőtlenítették. Mindezt tették családjuk és környezetük védelmében. Annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a koronavírus-járványt. Ennek az összefogásnak köszönhető, hogy elmondhatjuk Békés megyében egyetlen életet sem vett el a világjárvány, akik elkapták a vírust, azok meggyógyultak – mondta Oravecz Nóra.

A több mint 350 ezer lakosú Békés megyében az országos összehasonlításban, a legkevesebb, mindössze 13 embert betegített meg a vírus.

– Szeretném megragadni itt is az alkalmat, hogy az összefogásban tanúsított odaadó, felelősségteljes munkáért köszönetet mondjak mindazoknak, akik aktívan is részt vettek a járvány elleni védekezésben. Mottónk a jövőben is: megmenteni minden megmenthető életet! A munkát folytatjuk! – zárta Oravecz Nóra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.