- hirdetés -

Idén is megszervezte aratás előtti gépszemléjét az Orosháza és Térsége Gazdakör. A három napos szemlén balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatáson is részt vesznek a gazdák.

Fontos a felkészültség, ezért is valósul meg idén is az aratás előtti gépszemle az Orosháza és Térsége Gazdakör szervezésében június 8-a és 10-e között.

A szemle célja egyrészt a jogszabályi előírások betartása, másrészt az, hogy a tulajdonosok átfogó képet kapjanak mezőgazdasági gépeik állapotáról.

(Fotó: Palcsek István)

Csongrádi Pál, tűzvédelmi tanácsadó elmondta, tűzvédelmi szempontból az energia jelenléte okoz gondot.
– Egy energia átalakulás következtében alakulhatnak ki a tűzesetek. Az erőgépek azok, amelyek jellemzően problémásak lehetnek; olajfolyás, elektromos rövidzárlat, vagy valamilyen kontakthiba, ami gyújtó forrásként megjelenhet. A munkagépeknél pedig a súrlódások okozhatnak gondot – nyilatkozta.

(Fotó: Palcsek István)

Hozzátette, a balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatáson minden évben ismertetik az éppen aktuális jogszabályi követelményeket, változásokat. Az elmúlt években nem igazán volt jelentős változás, azonban idén módosult az országos tűzvédelmi szabályzat.

– A módosítás az aratást és a betakarítást is érinti. Szerencsére elmondható az, hogy a tűzvédelem természettudományos törvényszerűségeken alapszik, ezért társadalmi változások nem igazán szokták befolyásolni, ez inkább szervezeti oldalról történik. Most a legaktuálisabb változásokról beszélünk, azonban maga a tűzoltás fizikája állandó. Aki egyszer megismeri és alkalmazza, az ezen ismereteire hosszú távon támaszkodhat – nyilatkozta Csongrádi Pál.

Idén három helyszínen tartják a gépszemlét, átlagosan 30 fő él a lehetőséggel, ez nagyjából 150 gépet jelent.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.