- hirdetés -

Csabai Zita Filomena divattervező művész. Néhány napja a Marie Claire igen pozitív kritikát írt az általa megalkotott márka, a Philomén idei fürdőruha-kollekciójáról. Az orosházi származású fiatal tervezőt kérdeztük pályájáról és eddigi sikereiről.

A nevedben a Filomena megnevezés szerepel, az általad alapított márka pedig a Philomén. Hogy is van ez? Miért más a két név?

– Mindkettő én vagyok – kezdi mosolyogva. – Sokáig tanakodtam, milyen név alatt alapítsak márkát, mert olyat szerettem volna, ami nemzetközileg is megállja a helyét. Tíz éve volt a bérma keresztelkedésem, mikor is nevet kellett választanom. A Filomenát választottam, és ebből jött a Philomén, ami ógörögül szeretettet jelent.

Hogyan kerültél a szakmába?

– A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) végeztem divattervező művész master szakon jeles diplomával. Egyébként még az első párom anyukája által szerettem bele a divatba 17 évesen. Neki volt Orosházán egy divatüzlete. Az ő ízlése, és divat iránti lelkesedése nagyon magával ragadott. Ebben az időben döntöttem el, hogy valami hasonlóval szeretnék foglalkozni. Egyébként már gyerekként is rengeteget rajzoltam, főleg portrékat. Festészetet is tanultam az érettségi után, és egyre inkább érzem, hogy hiányzik az önkifejezésnek ez a módja. Gondolataim közt szerepel, hogy a tervezést és festészetet összekötöm a jövőben.

Fotó: Dombóvári Judit

Mennyire kemény az a világ, amiben dolgozol?

– A MOME sok mindenre megtanított. Aki ismeri az egyetemet, az tudja, hogy oda szinte lehetetlen bekerülni, jól teljesíteni még nehezebb. A tehetség kevés, alázatosnak és azon felül kitartónak is kell lenni. A munkáink értékelése a többiek szeme előtt és füle hallatára történt, ez még inkább azt erősítette bennünk, hogy jobbak akarjunk lenni a másiknál. De ma már nem foglalkozom ezzel. Csinálom a márkám a legjobb tudásom szerint, és inkább azt vallom, az összefogással többet érünk el, mint a rivalizálással.

Miket és kiknek tervezel?

– Én elsősorban egy eco márkát alapítottam, aminek a fő termékkínálata a fürdőruha. Mivel Budapest szívében élek, és mivel ez a város világhíres gyógyfürdőkkel van tele, ezért döntöttem egy hazai dizájner fürdőruha márka létrehozása mellett. Egyébként Péterfy Borinak is többször terveztem már fellépő öltözéket, megtisztelő volt a felkérése, hiszen nagyon szerettem őt mint énekest. Mellette az Infuencerek közül Madai Vivi vagy Hedinke, illetve a Napszállta színésznője, Jakab Juli is szívesen viseli a Philomén márkát.

Fotó: Dombóvári Judit

Milyen a Philomén?

– Egyszerre kifinomult, időtlen és környezettudatos.

Min dolgozol jelenleg?

– A stratégiától kezdve irányításon át minden az én feladatom. A tervezés csak egy része a munkámnak. Most épp a 2021-es fürdőruha-kollekciómon és az ehhez kapcsolódó felsőruházaton ötletelek, de a ruhák mellett a festészet és a lakberendezés is érdekel. Úgy szeretem megfogalmazni, hogy én valójában esztétikával foglalkozom.

Szülőhelyedet Viharsarokként nevezed meg. Mi ennek az oka?

– Talán itt elárulhatom magamról, hogy későn érő típus vagyok. Tinédzserként rájöttem, hogy nekem egy inspiráló közegre van szükségem, és egy nagyváros mint Budapest, pont ilyen. Itt számos kulturális esemény ad lehetőséget a feltöltődésre. De Orosházát is szeretem, örömmel tölt el, ha hazamegyek. Megvan az az idealisztikus bája és a nyugalma, ami a fővárosból hiányzik.

A tervező, Csabai Zita

A Philomén Instagrammja

Kép alá: Péterfy Borinak többször is tervezett már fellépő öltözéket

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.