- hirdetés -

Bakos Anikó kozmetikusmester Orosházán született. Tanulmányait is itt folytatta, és kozmetikai tevékenységét is ebben a városban kezdte el. Igaz, ma már Mohácson dolgozik, de tanácsaival ezúttal az orosháziaknak segít.

31 évig élt itt, és ahogy ő fogalmazott, Orosháza mindig a szíve egyik csücske marad. Családja viszont ma már Baranya megyéhez köti, közel 15 éve lakik Mohácson, ahol szépségszalonját üzemelteti, és ahol tanulóképzéssel is foglalkozik. Ő ad most nekünk mesterkozmetikusként tanácsot a nyári bőrápolással kapcsolatban. Mikor megkérdeztem tőle, mit nyújtott számára a mesteri cím, annyit válaszolt: „Csakis visszaigazolást, hogy jó utat választottam.

Mennyivel igényel több figyelmet a nyár beköszöntével a bőrünk, annak ápolása?

– Kijelenthetem a tanulmányaim alapján, hogy az összes olyan bőrprobléma, ami zavarja a hölgyeket, nyáron hatványozódik, és ilyenkor romlik leginkább a bőr állapota. A pigmentfoltok megjelenése, valamint a laza, ráncos, dehidratált bőr kialakulása ellen ekkor kell a legtöbbet tennünk! A nap a rozaceas, érzékeny bőr állapotán is sokat ront. Elég egy nyaralás nem megfelelő fényvédelemmel, és olyan pigmentfoltok keletkezhetnek, aminek az eltüntetése akár hat-nyolc hónapba is kerülhet. Ha nem óvjuk a bőrünket, nyár végére ugyan barnák leszünk, de a bőrünk száraz, foltos és erősen dehidratált lesz.

Mennyire ajánlod a naptejek használatát?

– A fényvédő kötelező! Sokan nem tudják, de ezt nemcsak nyáron, hanem télen is használni kell! Higgyék el, bármivel ápolhatjuk a bőrünket, bármilyen csodakrémet rákenhetünk, ha túlzásba visszük a napozást úgy, hogy közben nem használunk megfelelő fényvédőt, a bőrünk bizony idő előtt öregedni fog! És nemcsak pigmentfoltokat tudunk szerezni a helytelen napozással, hanem a kollagén és elasztinrostok is károsodhatnak, ezáltal a feszes arcunk a tét. Ha igazán biztosra akarunk menni, ne olyan krémet használjunk, amiben van egy pici fényvédő. Nagyon sokat hallom a vendégektől, hogy az ő nappali krémje tartalmaz fényvédőt. Ennél már sokkal innovatívabb a mai kozmetika. Olyan megbízható fényvédőt válasszunk, ami a mi bőrtípusunkra van kifejlesztve, véd az UVA és UVB sugarak ellen, valamint a monitor és okostelefon által kibocsájtott kék fényt is szűri.

Fotó: Monika Teicher

Milyen testrészekre kell kiemelten figyelni, és milyen készítményeket ajánlasz?

– Kiemelten kell védeni az arcunkat, nyakunkat, dekoltázsunkat és ajkainkat. Fontos a jó nappali és éjszakai krém, a vitamin- és antioxidánsbevitel. A bőr legfontosabb vitaminjai az A-, B-, C-, D- és E-vitamin, a krémek közül a hyaluronsavat, őssejteket és peptideket tartalmazót helyezzük előtérbe! Mivel nyáron nagyobb mértékű az izzadás, így a fokozott hatóanyag bevitelre is gondolnunk kell! Az erős napsütés, a magas hőmérséklet, a túl sok napozás bizony olyan problémákat okozhat a bőrben, ami szinte egész ősszel és télen kezelésre fog szorulni.

Fotó: Monika Teicher

Kozmetikusként mi a véleményed a szoláriumról? Van olyan fajtája a barnulásnak, ami nem árt a bőrnek?

– Kozmetikusként egyáltalán nem ajánlom a szolárium használatát. Magát a barna színt a melanin határozza meg, ami egy természetes fényvédő. Ezt a bőr termeli azért, hogy megvédje az alsóbb rétegeket, az őssejteket, a DNS-t a káros sugaraktól. Tehát ha barnára sülünk a napon, akkor erős védekezésre kényszerítettük a bőrt. Tehát visszatérve a kérdésre, igen, lehet természetes és egészséges módon barnulni, de csakis fényvédő használatával, valamint télen-nyáron a megfelelő vitaminok külsőleg belsőleg történő pótlásával. Fontos, hogy nyaraláskor használjunk kalapot és keressük az árnyékot! Ne felejtsük el azt sem, hogy a legtöbb fényvédőt két-három óránként újra kell kenni! Ezek ugyanis általában cink-oxidot tartalmaznak, így dörzsölés vagy érintés hatására könnyen lekophatnak.

Fotó: Monika Teicher

Térjünk át az idei nyári sminkdivatra! A természetes és szolid lesz a trendi?

– A nyári sminkünk legyen könnyed! Ilyenkor hagyjuk el a nehéz, zsíros alapozók használatát! Helyezzük előtérbe a BB és CC krémeket! Nyáron a bonyolult szemhéjfestéssel, árnyalással nem érdemes kísérletezni, hiszen ellene dolgozik a nagy meleg. Ilyenkor érdemes kipróbálni a szemhéjbázist, ami nagyon hálás dolog. A szemen nyáron nagyon jól mutatnak a fényes árnyalatok, a bronz, az arany, a barack púder, de a nyár típusú hölgyek ilyenkor a kék és a zöld minden árnyalatát használhatják! Az ajkakat ilyenkor szintén védjük fényvédős ajakápolóval! Szerencsére ezekből már kaphatóak enyhén színezettek is. Nyáron kerüljük a matt rúzst, sokkal jobban mutat helyette egy fényes, hidratált ajak. A szájfény színe bármilyen lehet, ami gyümölcsös. Jöhet a málna, a barack, a cseresznye, a meggy minden árnyalata! A szemöldökünk legyen kellően hangsúlyos, de nem túl hangsúlyos! A bronzosítót használhatjuk minden mennyiségben, ezzel emeljük ki a járomcsontot, az orcára pedig egy fényes, világos, gyümölcsös árnyalatú pírt rakjunk! A nyári sminkünk összefoglalva legyen könnyed, légies, mégis ragyogó!

Kiemelt kép: Monika Teicher

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.