- hirdetés -

Manapság a katonai szolgálat egyre inkább népszerű a pályaválasztó fiatalok és pályamódosító idősebbek között. Orosházáról is sokan választották már eddig is a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredet.

A szentesi alakulat szívesen látja a jelentkezőket, tudtuk meg Antal László ezredestől az alakulat parancsnokától, akivel az ezredről, a katonai pályáról és az általa biztosított lehetőségekről beszélgethettünk.

„Én sem ezredparancsnokként kezdtem” (Fotó: Palcsek István)

A parancsnok 1985 óta szolgál a seregben. Mint mondja nem ezredparancsnokként kezdte. Szépen végigjárta a beosztási és parancsnoki ranglétrát, 2014 augusztus 15-e óta parancsnoka a szentesi alakulatnak. Arra kértük, mutassa be az ezredét:

– A 37-es műszaki ezred. Van egy vezetés támogató szakaszunk, amely alapvetően híradással kapcsolatos szakmai tevékenységet lát el, ehhez való korszerű felszereléssel. Van egy hídépítő zászlóaljunk, amely elsősorban pontonhidak építésével foglalkozik, de emellett ők üzemeltetik a nagy hóviharok, árvizek idején a lakosság körében igen népszerű és sokat segítő PTSZ lánctalpasokat is.

A népszerű PTSZ épp „leszáll” a járművéről (Fotó: MH.)

Van egy alacsonyvízi hídépítő századunk, amely fa, fém, vagy vegyes szerkezetű hidakat képes építeni, a hozzá tartozó cölöpözéssel együtt. Egyik legfiatalabb alegységünk a víztisztító század, amely állományában nagy teljesítményű ZENON ADROWPU tipusú víztisztító gépekkel rendelkezik, melyekkel NATO szinten is elismerten, napi 800 köbméternyi tiszta vizet képesek előállítani, illetve egy másik technikai eszközzel becsomagolni. Műszaki építő századunk infrastrukturális képességeket vonultat fel, épületeket tudunk felújítani, nulláról felépíteni, utat tudunk építeni. Ezen felül rendelkezik az ezred egy logisztikai századdal, a kiszolgáló feladatokra, illetve egy egészségügyi központunk orvossal, felcserekkel. Persze a felsoroltnál jóval árnyaltabb és összetettebb szervezet az ezred, de ha valaki itt szolgál, hamar megismeri – teszi hozzá Antal ezredes.

– Mik azok a tényezők, amelyek vonzóvá tehetik a katonai pályát?

– Aki kicsit is szereti a kalandot, kihívásokat, az itt a legjobb helyen van. Sokat utazunk országon belül is kívül is, több országban veszünk részt missziós feladatokban. Stabil életpályát tudunk biztosítani a kezdettől a nyugdíjig, a magyar szinten jó és biztos fizetés mellett. Az előmenetel is kiszámítható.

Még a nagy folyó sem akadály (Fotó: MH)

Ha valaki rendesen teszi a dolgát, rengeteg mindent tudunk a kezébe adni. Számtalan speciális és általános szakmát, diplomát, különböző szintű jogosítványokat, idegen nyelv tudást szerezhetnek katonáink. Ezek a végzettségek, a megszerzett tudás akkor is a birtokában marad az embernek, ha esetleg már nem tagja a honvédség kötelékének. A katonaság működése parancs uralmi rendszeren alapszik, ez igaz, de ha belegondolunk, bármelyik polgári munkahelyen van parancs, csak utasításnak hívják, de ugyanúgy végre kell hajtani, van parancsnok, csak főnöknek, igazgatónak, műszakvezetőnek hívják. Alapvetően az egyenruhánk, ami leginkább megkülönböztet minket, de erre büszkék is vagyunk – foglalta össze az ezredparancsnok.

A koronavírus járvány idején számtalan munkahely szűnt meg, sok dolgozóból lett munkanélküli. Itt is előkelő kivétel volt a honvédség. A 37. ezredből senki sem bocsátottak el a járvány miatt, sőt várják városunkból is a jelentkezőket. A már eddig ott szolgáló mintegy harminc orosházi katona mellé a továbbiakat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.