- hirdetés -

A „Tegyünk érte közösen! – Helyi komplex program Orosháza társadalmi integrációjáért“ tárgyú projekt megvalósítására nyerte az összeget az önkormányzat.

„A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében újabb közel 4,5 milliárd forint értékben huszonnyolc Békés megyei projektről hozott támogató döntést az Irányító hatóság” – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Orosháza két nyertes projektje összesen 468 millió forintnyi támogatást jelent a városnak, ebből 108 millió forintot a társadalmi integrációra fordítanak majd.

Az infrastrukturális beavatkozásokat a társadalmi hátrányok kompenzálását célzó szociális, oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi, közösségfejlesztési, antidiszkriminációs és közbiztonsági programok egészítik ki, amelyeket a TOP-5.2.1- 15 intézkedés finanszíroz, és amely kapcsán az Önkormányzat 2017.06.01-jén megkezdte a TOP-5.2.1-15-BS1-2016-00005 „Tegyünk érte közösen! – Helyi komplex program Orosháza társadalmi integrációjáért“ tárgyú projektje megvalósítását.

A leromlott területet érintő fizikai beavatkozás ideje alatt (valamint az azt megelőző és követő minimum 6 hónapban) kötelező az aktív, folyamatos szociális munka feltételeit megteremteni és fenntartani, valamint az érintett lakosság felzárkóztatására irányuló feladatokat ellátni. A fentiek értelmében a fizikai beavatkozással járó TOP-4.3.1-15 projekt elindításához köteles az Önkormányzat a fenti felhívásra is pályázatot benyújtani, amelynek összköltsége a TOP-4.3.1-15 pályázat felhívásának 3.2. pont 11) alpontja alapján amennyiben az akcióterület szegregált területet tartalmaz a fizikai beruházás konstrukciójában igényelt támogatás minimum 30%-a.

A projekt vázlata

Jelen projekt elsősorban a települési szegregált, másodsorban a szegregációval veszélyeztetett területek lakosságának felzárkóztatására nyújt lehetőséget. Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2016. (I.29.) K.t. határozatával elfogadott Orosháza Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája Antiszegregációs Programjában Orosháza területén öt, szegregált terület került lehatárolásra. A pályázat kapcsán kijelölt akcióterület a két legrosszabb helyzetű szegregátumot (Dankó I. u. – Szondi u. – Kutasi u. és Hun. u. – Sámsoni u., Makói u.) foglalja magában.

A pályázat célja

• Együttműködés a társadalmi integráció feltételeinek megteremtése céljából

• Folyamatos szociális munka megteremtése

• Törekvés a foglalkoztatás elősegítésére

• Törekvés a kora-gyermekkori, gyermekkori és a formális oktatáson kívüli

fejlesztésre és az oktatás fejlesztésére

• Törekvés az egészség fejlesztésére

• Bűnmegelőzést, a közbiztonság javítását elősegítő programok megvalósítása

A felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására önállóan nem, kizárólag konzorciumi formában van lehetőség. Konzorciumvezető kizárólag városi jogállású település helyi önkormányzata vagy a megyei önkormányzat lehet. Konzorciumi partnerek: Egy Más jövőÉrt Alapítvány, Székács József Családsegítő Alapítvány, Békés Megyei Önkormányzati Hivatal

A projekt költsége a 100% támogatási intenzitás figyelembe vételével bruttó 108.000.000,- forint.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.