- hirdetés -

Várhatóan két héten belül megszavazhatja az országgyűlés a koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését.

– A kormány a hétfői ülésen hozott döntés alapján két törvényjavaslatot nyújt be az országgyűlésnek. Ha ezt a képviselők támogatják, akkor megszűnik a veszélyhelyzet és június közepén véget ér a különleges jogrendi időszak – jelentette be Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

Az egyik javaslat ezek közül a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezését és a veszélyhelyzet megszüntetését, a másik pedig az azzal összefüggő átmeneti szabályokat tartalmazza. A védekezés idejére hozott átmeneti szabályok is változhatnak a döntések értelmében.

A járvány elleni védekezést irányító operatív törzs fennmarad és koordinálja a felkészülést az esetleges második hullámra, a kórházparancsnoki rendszerrel egyetemben. Július 1-vel ér véget az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása. A hiteltörlesztési moratórium ellenben marad, december 31-ig. Megtartják az érintéses bankkártyás fizetésnél bevezetett magasabb, 15 ezer forintos limitet is, azaz ilyen értékhatárig lehet továbbra is PIN-kód megadása nélkül fizetni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.