- hirdetés -

Szombaton volt az utolsó nap, amikor szűréseket végeztek az ország több településén, köztük Orosházán is. Csaknem 18 ezer embert hívtak meg a felmérésre.

Az ország négy egyetemének szakemberei végezték a szűréseket. Orosházán a Petőfi Művelődési Központban várták a kijelölteket, akik nemcsak magukat és családjukat, hanem személyenként 500 főt képviseltek.

Az ország hét régiójában csaknem ötszáz településen végeztek tesztet. Merkely Béla, a szűrőprogramot irányító Semmelweis Egyetem rektora szerint az országban biztosan százezer főt alatt van az átfertőzöttek aránya.

– Minden egyes mintavétel, minden egyes adat egy plusz információt jelent, amikor a végleges képet kialakítjuk. Ezért amikor láttuk, hogy növekszik a mintaadási akarat a lakosságban, egy plusz napot hozzátettünk, és még szombaton is szűrtünk, ekkor fejeztük be a kéthetes szűrőprogramunkat, amely nagyon részletgazdag keresztmetszeti képet fog adni – fogalmazott Merkely Béla az M1 híradójának.

A szakember szerint az eddigi eredményekből az látszik, hogy Magyarországon nagyon alacsony a fertőzöttek száma, de végleges eredmény május végére várható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.