- hirdetés -

Következzenek a mi tippjeink, és várjuk az olvasók ötleteit és fotóit is Facebook hozzászólás formájában arra vonatkozóan, milyen közeli, szabadtéri kirándulási lehetőségeket ajánlanának az orosháziaknak.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány környékbeli, Békés és Csongrád megyei kirándulóhelyet. Ezek – ha a vírus miatt némelyik be is zárt egy időre – májustól újra látogathatók.

  1. Mini Magyarország

Közel száz épület, vasút- és hajómakett található Szarvason a Mini Magyarországon. Az apró részletében kidolgozott makettek a gyerekek és felnőttek számára egyaránt élményt nyújtanak. „A kisvonatok hazánk leghosszabb szabadtéri vasút-makett pályáján robognak olyan jeles állomásokat érintve, mint a Zombori vagy a Kétegyházi vasútállomás. A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén, Szarvason, hazánk egyetlen interaktív makettparkjában megelevenedik történelmünk. A rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettből álló park nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt” – olvasható holnapjukon.

Mini Magyarország Szarvason (Forrás: minimagyarorszag.hu)

2. Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum másik neve Pepi-kert, ami az ország egyik legnagyobb fagyűjteményének ad otthont a Holt-Körös mentén. „Az intézmény ma öt fás gyűjteményt gondoz 82 hektár területen, ebből négy látogatható. A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj, fajta, változat található, ebből 1200 a lomblevelűek száma.” – olvasható a visitgyula.com oldalon.

Az arborétum honlapján képek és szavak segítségével leshetünk bele a tavaszi munkálatokba. „Jelenlegi tavaszi kertészeti munka alkalmával 75 különböző faj, fajta dísznövény 349 egyedét ültettek el a kertben több helyszínen. Az elültetett facsemetéket, bokrokat a vadkártételek megelőzése végett hálóval kerítettük körbe.”

A zárt terek (Üvegház, Pepi Manó varázskunyhója) kivételével  a kert látogatható.

Szarvasi Arborétum, más néven Pepikert (Forrás: pepikert.hu)

3. Szanazug

A Fehér és a Fekete-Körös összefolyásánál fekszik Szanazug, a közkedvelt kirándulóhely. A környék sétára, kirándulásra, a Körös kajakozásra alkalmas, a part pedig szabadstrandként funkcionál, úgyhogy jó időben várja a fürdeni vágyókat.

Szanazug (Forrás: visitgyula.hu)

4. Szarvas: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja – hamarosan nyit!

Szintén Szarvason található, de a Békés megyei lista aljára került a következő ajánlat, hiszen a nyitásig még néhány napot várni kell.

„Az Állatparkban közel negyvenféle madár- és emlős illetve halfaj egyedeit tekinthetik meg az érdeklődők. Az Anna- ligeti Tanösvény mentén- mintegy 1450 méteres szakaszon- 8 madárvolier, négy ragadozóház, lekerített vizes élőhely, külön átjárható mókusház, kültéri teknős terrárium, 4 nagy kifutó egy speciális, veszélyes állat tartására alkalmas kifutó, a látogatóközpont épületében pedig egy 7000 literes akváriumrendszer ad otthont a bemutatott állatoknak”… „Látogatóink olyan rejtett életmódot élő állatokkal találkozhatnak, mint a nyuszt, a borz, vagy a nyestkutya, vagy az aranysakál. Az Anna-ligetben láthatunk gímszarvast, őzet, dámszarvast, vaddisznót, és rókát is, melyek általánosan ismert fajnak számítanak, mégis ritkán kerülnek a természetjárók szeme elé a szabadban” – olvasható holnapjukon.

Május 15-től ismételten megnyitja kapuit vendégei számára.

Körösvölgyi Állatpark (Forrás: kirandulastippek.hu)

5. A Szegedi Vadaspark

Áttértünk Csongrád megyébe, Szegedre, ahol május 4-én megnyitott a vadaspark. Várják a látogatókat egy kellemes állatkerti sétára, ahol megnézhetik az újdonságokat is. „Már vagy 10 éve élnek kétujjú lajhárok a Szegedi Vadasparkban, de eddig nem tudtunk beszámolni egy kis jövevényről sem. Egészen eddig, ugyanis megszületett jelenlegi párunk első lajhárkölyke” – olvasható a holnapjukon.

Szegedi Vadaspark (Forrás: zooszeged.hu)

6. SZTE Füvészkert, Szeged

Május 8-tól a Füvészkert is újranyitott, az üvegházak és a lepkekert azonban még nem látogatható. „A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje a 17 hektáros területen több mint 5000 növényfajnak és fajtának nyújt otthont…A Dél-Alföldön egyedülálló az indiai lótuszt és számos ázsiai növényt bemutató japánkert, mely egy szigetet is magába foglal. A rózsakert, fűszer- és gyógynövénykert, rendszertani gyűjtemény, az egzotikus és hazai kultúrnövények gyűjteménye, egynyári és évelő növények ágyásai valamint az arborétum fafajai egész évben kínálnak látnivalót” – írja a programturizmus.

Füvészkert Szegeden (Forrás: falusiturizmus.hu)

Mártélyon a tanösvény jelenleg nem látogatható, azt balesetveszélyesnek nyilvánították.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.