- hirdetés -

Békés megyében is megkezdődik a hétvégén az a szűrővizsgálat, amellyel az ország COVID-átfertőzöttségét mérik fel. A megye 21 településének csaknem 700 lakosától vesznek mintát az elkövetkező napokban, hogy kiderüljön átestek-e már a koronavírus-fertőzésen. A vizsgálattal kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara szervezett sajtótájékoztatót, amelyen többek között prof. dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szentgyörgyi Albert Klinikai Központ elnöke közölt részleteket a reprezentatív felmérésről.

Mint a május 9-ei, békéscsabai sajtótájékoztatón kiderült, az országos elemzés négy nagy hazai egyetem bevonásával készül. Az SZTE a dél-alföldi régióból, így Békés, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékből gyűjti az adatokat. A 14 napos szűréssorozatban a szegedi egyetemről 15 munkacsoport vesz részt, köztük orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek.

A méréshez kiválasztott településeken, így Orosházán is előre meghatározott időpontban és helyszínre várják azokat, akik előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak.
– A helyszínt az önkormányzatok jelölik ki a szűrés céljára, nem feltétlenül egészségügyi intézményben, minden olyan hely alkalmas erre, ahol megfelelően tágas tér áll rendelkezésre. A meghívottakat azonosítják, majd két vizsgálatra kerül sor. Egyrészt egy orr- és garatváladék mintavételre, ami egy-egy törlést jelent az orrból, illetve a felső garatívből. Ebből a váladékból tudjuk kimutatni, hogy jelen van-e a vírus, illetve a vírus örökítő anyaga a szervezetben, tehát, hogy az illető fertőzött-e. Másrészt vérvétel történik, az így nyert vérsavóból pedig azt mutatjuk ki, hogy valaki már átesett a fertőzésen és termelődött a szervezetében ellenanyag – tájékoztatott dr. Lengyel Csaba.

Szűrőbuszok is feltűnhetnek a kijelölt településeken (Fotó: Dancsó József)

A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy mindenki, aki meghívót kapott, vegyen részt a régiónkban vasárnap kezdődő szűrésen. A nagyobb településeken, így Orosházán kettő, a kisebbeken egy napig várják a lakosokat. A Központi Statisztikai Hivatal által reprezentatívan kiválasztott személyek nemcsak magukat és családjukat, hanem személyenként további 500 főt képviselnek.
– Akinek a mintája pozitív, azt két napon belül értesítik, és amennyiben tünetmentes, otthoni karanténba, enyhe vagy súlyosabb tünetek esetén pedig kórházba kerül. Azt szeretném, ha ugyanannyian részt vennének a vizsgálatokon holnaptól, mint például Révfülöpön, ahol 100 százalékos volt a részvétel. A biztonsághoz, hogy nyugodtan sétáljunk, nyugodtan le tudjunk ülni egy kerthelyiégben, éljük az életünket, dolgozzunk, kellenek az ilyen reprezentatív vizsgálatok – emelte ki dr. Vincze Gábor, a Magyar Orvosi Kamara Békés megyei elnöke.

Orr- és garatváladékból vesznek mintát és vérvétel történik a szűrésen (Fotó: Dancsó József)

Hozzátette, ígéretet kapott arra a szegedi egyetem képviselőitől, hogy a megye jó eredményeinek megtartása érdekében igyekeznek Békéscsabán állandó szűrési lehetőséget is biztosítani. Ezt az egyetem kancellárja is megerősítette.
– A PCR-vizsgálatot felelősen a validált laborok tudják végezni, amiből – ha jól tudom – nyolc van az országban. Ezért fontos, hogy mi ki tudjunk a dél-alföldi régió nagyobb városaiba hosszabb távon települni. Folynak az egyeztetések a polgármesterekkel, kórházigazgatókkal, cégekkel, hogy mi az elvárás részükről. A lakosság felől is biztosan jelentkezne az igény, a munkáltatókról nem is beszélve, hiszen a nemzetközi példák alapján is azt gondoljuk, úgy lehet nagyobb cégeket újraindítani, ha van egy folyamatos szűrés – vetítette előre dr. Fendler Judit.

Békés megyéből a következő 21 településen szűrik a lakosságot: Békés, Békéscsaba, Békéssámson, Csorvás, Ecsegfalva, Füzesgyarmat, Gádoros, Gyomaendrőd, Gyula, Kétsoprony, Kondoros, Medgyesegyháza, Mezőberény, Mezőkovácsháza, Nagyszénás, Orosháza, Sarkad, Szarvas, Szeghalom, Tótkomlós, Újkígyós.

További részletek a videóban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.