- hirdetés -

Amint tartósan beköszönt a jó idő, minden esztendőben megkeserítik a szabadban tartózkodók életét a szúnyogok. Ezért minden évben meg is próbálják a vérszívók számát elviselhető mértékűre csökkenteni. Az idei gyérítés Magyarországon, a héten elkezdődött.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bejelentése értelmében első lépésként a Velencei-tó nádasaiban a lárvák irtását kezdik meg biológiai eljárással. A katasztrófavédelem által felkért szakértők hetekkel ezelőtt elkezdték felmérni a rovarok tenyészőhelyeit és megállapították, hogy a nagyobb tavaknál a napokban megindult a lárvák fejlődése.

2020-tól várhatóan az egész Európai Unió területén beszüntethetik a kémiai vegyszerekkel történő légi szúnyogirtást, annak ellenére, hogy többek között hazánkban is ez az egyik leggyakrabban használt módszer. Mivel az eljárás csupán a kifejlett szúnyogokat pusztítja, így ehelyett szeretnének a szakemberek olyan alternatívákat javasolni, amelyek már a lárvák kikelését is megakadályozzák.

A szúnyogok kémiai irtására idéntől már nem történhet a levegőből (Fotó. obkf.hu)

A földi és a biológiai irtás Nyugat-Európában már évtizedek óta bevett módszer, ezért ezekben az országokban a légi kémiai eljárásokat rég beszüntették. A Katasztrófavédelem itthon arról tájékoztatta a szakembereket, hogy a 2020-tól életbe lépő változások csak a kémiai vegyszerek légi úton történő alkalmazását fejezik be. A magyar szakemberek többsége szívesen veszi a változásokat, abban bízva, hogy hangsúlyosabb szerep juthatna a biológiai irtásnak. Ennek során az élő vizekbe olyan baktériumokat juttatnának be, amelyek kizárólag az emberi vérrel táplálkozó szúnyogok lárváira jelentenének veszélyt. Ez azonban a légi kémiai irtással ellentétben sokkal költségesebb megoldást jelent és hazánkban nem is mindenütt kivitelezhető. Gondoljunk csak arra, hogy a májusi árhullámok levonulása után is mennyi pocsolya szokott keletkezni. Ezek nagy része sem gyalog, sem pedig járművel nem érhető el. Arról nem is beszélve, hogy a tenyészhelyek közül sok magántelken található, ahová a szakemberek nem mehetnek be engedély nélkül.

Orosházán csak a későbbiekben kerül majd sor a szúnyogok gyérítésére, előre láthatólag a földi, kémiai módszerrel. A polgármesteri hivatal illetékesétől kapott információ szerint, amint ki lesz tűzve az időpont, a jogszabályoknak megfelelően a méhészeket és a lakosságot is idejében tájékoztatják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.