- hirdetés -

Mostani, májusi határszemlénk első számú témája ismét a csapadék, illetve annak hiánya. Ami a jelenleg zajló munkákat illeti, a főszerep a növényvédelemé.

Legutóbbi határszemlénk után három nappal érkezett április elején mintegy tíz milliméternyi eső. Állandó szakértőnk, Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó örült is neki. Sajnos, mint mondja, ez a mennyiség nem annyi volt mint amit a gazdák, de még inkább a növények szerettek volna.

– Sajnos azóta nagy szünet volt a csapadékban. Az utóbbi napok kecsegtettek egy kis esővel, de ezek inkább helyi esők voltak, így van olyan terület a város körül, ahol szinte semmi sem volt. Az időjárás egyébként eléggé szélsőségesnek mondható. A kora hajnali órákban nagyon hideg van, a föld lehűl, nappal pedig, ha jó idő is van, az állandó erős szél pillanat alatt kifújja a föld felső rétegének minimális nedvességtartalmát is. Folyamatosan szomjasak a növényeink, nagyon kellene az eső. Harminc, negyven milliméter már segítene rajtuk, de el lehet mondani, hogy itt Békés megyében egy évnyi csapadékmennyiség hiányzik a földből – mondja el Herczeg Tibor.

Szépek a virágzó repce táblák, de szakértőnk szerint, ha közelebbről megnézzük, már nem ennyire rózsás a helyzet.

Szép az árpa, vigyázni kell rá (Fotó: Palcsek István)

– A múlt havi hajnali fagyok virágzásban kapták el a repcét. Hogy ez mennyi terméskiesést fog okozni, még nem tudjuk, majd csak betakarítás környékén látjuk meg. A tavaszi vetésekkel időben végeztünk. Különösen azok jártak jól, akik korábban kezdték, az ő növényeik – napraforgó, kukorica – szépen kikeltek. Itt is azt mondom, hogy aranyat érne a májusi eső. A búzával hasonló a helyzet. Itt – ahogy mondani szokták – még „hasban van” a kalász, most kellene rá a csapadék, hogy tudjon fejlődni – sorolja a gazda.

A minél jobb termés elérése érdekében most a növényvédelmi munkákon van nagyobb hangsúly. Több növényre is egy időben kell odafigyelni. A repcében a rovarkártevők, a kikelt kukoricában a gyomok ellen küzdenek a gazdák, majd a kukorica után rögtön a napraforgó gyomirtása következik. Ezen felül tápanyagot is igyekeznek kijuttatni a növényeknek.

Mint Herczeg Tibor elmondta, az eső várása mellett nagyjából ezekkel a növényvédelmi munkákkal telik a május, aztán pedig jön a június, jönnek a gépszemlék, el kell kezdeni a felkészülést az aratásra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.