- hirdetés -

A járvány az autósiskolák működésében is zavart okozott. Felmerül a kérdés, hogy mikorra állhat helyre az autóvezető-képzés? Mire számíthat, aki már elkezdte a tanfolyamot, de befejezni nem tudta, mi lesz a befizetett díjakkal?

Frissítés! Kiderült, hogy mától újraindulhatnak a vizsgák vidéken, így még inkább érdemes gyorsan lépni az érintetteknek.

A szektor leállása két lépésben következett be. A járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáinak felfüggesztését március 19-én jelentették be, kilenc nappal később, március 28-án pedig életbe lépett a kijárási korlátozás. Ennek következtében amellett, hogy számos már előre lefoglalt vizsga elmaradt, a gyakorlati oktatás is ellehetetlenült.
– Március 16-án oktattam utoljára, azóta, ha nem is itthon, de az irodában ülök – kezdi a csaknem harminc éve a szakmában tevékenykedő Kunstár Tibor, a Kunstár Autósiskola vezetője. – A kijárási korlátozás ugyan tételesen nem tiltja az autóvezető-képzést, de az autóban egy légtérben kellene utazni a tanulóval, a távolság megtartása kivitelezhetetlen, így nem vállaljuk a kockázatot. Nem is lenne értelme, ha megtennénk, hiszen vizsgáztatás nincs. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy visszavonásig él a felfüggesztés, azaz egyelőre nem tudni, mikor állhatunk újra munkába – fejti ki, miért nem dolgozik hetek óta.

Hetek óta üres a sofőrülés Kunstár Tibor autóiban (Fotó: Rosta Tibor)

Mindezek miatt csak nála több mint hatvanan várakoznak most bizonytalanságban, hogy mikor folytathatják a képzést. Mint Kunstár Tibor mondja, jó néhány olyan tanulója is van, akiknél a kényszerű leállás veszélybe sodorta a határidők betartását.
– A jelenleg érvényes jogszabályok szerint az elméleti tanfolyam megkezdésétől számítva 9 hónap áll a tanuló rendelkezésére, hogy közlekedési alapismereti vizsgán vegyen részt, 1 éven belül pedig sikeresen le is kell tennie azt, a KRESZ-vizsga után pedig 2 év áll rendelkezésére a forgalmi vizsga megszerzésére – magyarázza a szabályokat. – Mikor ezt felvetettük, azt a választ kaptuk, hogy ki fogják tolni a határidőket a szabályozásban szereplő időtartamokat annyival, amennyit kényszerből áll az oktatás. Magyarán senkinek nem kerül veszélybe a határidők miatt a jogosítványa – emeli ki hozzátéve, a befizetett díjak sem vesznek el, mindenki ott folytathatja a vezetői engedély megszerzését, ahol abbahagyta.

A szakember úgy véli, ezt az időt sem kell tétlenül tölteni, hiszen az elméleti rész elsajátítására lehetőség van az internet segítségével. Emellett érdemes felkészülni arra is, hogyha újra beindul a vizsgáztatás, sokaknak lesz sürgős a jogsi megszerzése.
– Az javaslom, hogy aki el akarja kezdeni a folyamatot, az is most jelentkezzen, hiszen mire végez az elméleti résszel valószínűleg történik valami kedvező változás, és az is tegyen lépéseket, iratkozzon fel a választott oktatójánál, aki folytatni szeretné a gyakorlati képzést, mert biztosan tumultus alakul majd ki minden autós iskolánál – hívja fel a figyelmet.

Kunstár Tibor szerint nem érdemes várni. Aki folytatni szeretné a képzést, már most foglaljon időpontot (Fotó: Rosta Tibor)

Az, hogy mindenkit be tudjanak sorolni valahová, azaz legyen időpontja viszonylag gyorsan, elméletileg nem lehetetlen, a valóságban viszont nagyon is az. A vizsgáztatás felfüggesztésével egyidőben a minisztérium arról is rendelkezett, hogy a felgyülemlett ügyfelek tanítása hosszított munkaidőben vagy hétvégén is megtörténhet. Ez azt jelenti, hogy egy oktató akár 300 órát is dolgozhat havonta.
– Ami embertelen, tehát valószínűleg senki, vagy csak nagyon kevesen vállalják majd, úgyhogy érdemes előre gondolkozni és időpontot foglalni mindenkinek már most – nyomatékosít még egyszer.

Az újraindulást kollégáihoz hasonlóan ő is várja, hiszen bár most egy fillér bevétele sincs, a kötelező fizetni valók megmaradtak, így jelenleg a tartalékait éli fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.