- hirdetés -

Az idei vizsgafeladatok magyar és matematika tantárgyból eddig viszonylag könnyűek voltak. A végzősök ezt egyhangúlag így vallják. A szóbelik elmaradását viszont többen is sajnálják, hiszen annak eredménye általában felhúzza az írásbelin kapott jegyet.

A diákokra új kihívás várt. Ebben az évben sokkal nagyobb önállóságot és önszorgalmat kellett tanúsítaniuk, hiszen az iskolán kívül, otthon készültek a vizsgákra.

– Szerintem sokkal könnyebb volt az idei érettségi, mint az eddigiek – kezdte Dankó István. – Az otthoni felkészülés során minden nap megcsináltam legalább egyet-egyet a korábbi évek feladatlapjai közül. Azok számomra húzósabbak voltak, mint az idei.

István azt vallja, a felkészülés sem volt nehéz a digitális távoktatás munkamódszerével.

– Nekem az a véleményem, hogy sokkal könnyebb volt így megírni az érettségit. Ennek az az oka, hogy a távoktatás ideje alatt csak arra kellett készülnünk, és nem nyomtak a fejünkbe a tanárok egy csomó plusz információt. Arról nem is beszélve, hogy nem kellett a megtanultakból napról-napra és hétről hétre felelnünk, azokból folyamatosan dolgozatot írnunk, mint korábban. Ez számomra nagy könnyebbséget jelentett. Azt viszont sajnálom, hogy idén elmarad a szóbeli, mert az valószínűleg javítási lehetőség lett volna a számunkra – mondta őszintén.

Az a jó ebben a megoldásban, hogy szabad lesz az egész nyár

Sin Attila állatorvosnak készül. Ehhez a szakhoz kötelező emelt szintű érettségi vizsgát tennie biológiából és kémiából is. Ez utóbbira Orosházán nincs lehetőség, így át kell utaznia Békéscsaba egyik gimnáziumába. Attila elmondta, nem fél a vírus miatt sem az utazástól, sem attól, hogy egy másik város másik iskolájában kell majd megírnia az írásbelit.

A végzős diák úgy véli, nem volt nehéz eddig sem a magyar, sem a matematika érettségi.

– Nem csak én gondolom így, hanem az osztálytársaim is ezt mondják, sőt a tévében hallott nyilatkozatok is ezt sugallták. A legtöbben úgy véljük, jó témákat kaptunk az érvelést tekintve, a novellaelemzés sem volt vészes, és viszonylag könnyű feladatok szerepeltek idén matematikából is – mesélte Attila.

A végzős diák elmondta, szerinte nem volt egyszerű távoktatásban készülni.

– Új szituáció volt ez nem csak nekünk, hanem a tanároknak is. Most mutatkozott meg igazán, kiben van elegendő önszorgalom. Aki nem volt képes leülni, és önállóan tanulni, annak idén nem lesz jó az eredménye.

A szóbeli elmaradása kettős érzelmet vált ki Attilából.

– Részben örülök, részben sajnálom, hogy idén csak írásbeli vizsgát tehetünk. Örülök, mert biztosan vannak olyan tantárgyak, amikből teher lenne még azt a plusz 20-30 szóbeli tételt, – sőt az emeltekből még többet – megtanulni. Jó így, hogy pár nap múlva végzünk, és szabad a nyár, nem kell tovább készülnünk. Viszont a szóbeli az, amin általában javítani szoktak a diákok. Ez a lehetőség most nem lesz meg. Ahogy más is fogalmazott, mindent egy lapra kell feltennünk. Bárhogy is sikerül az írásbeli vizsgánk, az lesz a végleges eredmény, és ezen már nem fogunk tudni változtatni – zárta Attila.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.