- hirdetés -

Április 16-án hozta meg döntését a kormány, mely szerint idén elmaradnak a szóbeli érettségi vizsgák, a diákok idén csak írásban adnak számot tudásukról. Az időponttal kapcsolatban nem történt változás, a végzősök május 4-én kezdenek, a hagyományoknak megfelelően magyar nyelv- és irodalomból. Orosházi középiskolák diákjait is megkérdeztük véleményükről, felkészülésükről.

Az eddig megszokott rendszertől eltérően ezúttal országszerte 9 órakor kezdik el a diákok május 4-én kitölteni feladatsoraikat. Az írásbeli vizsgák időszaka május 21-ig tart, melyeket idén kizárólag a végzős, érettségiző és felvételiző diákok számára szervezik, az előrehozott és szintemelő vizsgákat eltörölték.

A Táncsics Mihály Gimnázium végzős tanulója, Pindur Cintia is izgatottan várja a kezdést. Mint mondta egy végzős diák esetében az online távoktatás nehezebbé tette a felkészülést, hiszen az év vége fele egyre növekvő számonkérések mellett csak a maradék, késő esti órákban jutott idejük kidolgozni a tételeket. A nem érettségizőknek véleménye szerint könnyebb lehetett megszokni az online tanulást, bár a követelmények idővel ott is megnőttek.

Május 4-én kezdenek a végzősök (Fotó: Rosta Tibor)

– A szóbeli vizsgák eltörlésével szerintem sokan nem értünk egyet, hisz nagymértékben növelhette volna az eredményt, a pontszámot, ha arra valaki lelkiismeretesen készül. Persze, ha valaki úgy dönt, hogy ebben az évben nem írja meg, az új tanévben újra próbálkozhat, de sajnos kiesik neki egy év. Így az érettségizők számára ez a helyzet semmiképpen sem kedvez, még azoknak sem, akik erőn felül készültek – mondta.

Hasonlóan vélekedett Gyulai Nikolett, a GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója.
– Igazából ez a lebonyolítás nem éppen a legjobb, mert szerintem senki nem számított rá, hogy idén ugyanúgy május 4-én kezdődik az érettségi. De így történt, így ezt már csak elfogadni tudjuk. Nálam tantárgyak szerint változó az érzés, hogy mennyire érzem felkészültnek magam – mesélte.

Elmondása szerint ő is megtesz minden tőle telhetőt, hogy a legjobbat hozza ki magából az érettségin. Ennek megfelelően várja a hétfői napot, remélve, hogy minden a lehető legjobban fog sikerülni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.