- hirdetés -

A szakrendelések közül csupán kettő, a foglalkozás-egészségügyi és az idegsebészeti szakrendelés szünetel. Elvileg a betegellátásnak akadálya nincs, gyakorlatilag viszont a változások félreértésekhez és panasztételekhez vezetnek.

– Problémásabb az ellátáshoz jutás. A betegeknek el kell magyarázni, melyik kapun és hogyan tudnak bejutni a rendelésre – kezdte Dr. Nagy István háziorvos. – A szakrendelőkben fogadnák őket, de előfordul, hogy a páciens visszajön, mert a portánál nem engedik fel. Holott lehet, rossz helyen próbált bejutni. Bizonyos tevékenységeket áthelyeztek, másokat összevontak, de működnek, igaz, helyenként csökkentett kapacitással – folytatta.

Dr. Nagy István úgy tapasztalja, a várólistás betegek nagy része, akik még a járvány előtt kaptak időpontot, sok esetben nem mennek el a rendelésekre. A betegek részéről csökkent az igény az ellátások igénybevételére.

Dr. Nagy István háziorvos (Fotó: Palcsek István)

A betegek mindeddig megértést tanúsítottak

– Kevesebben fordulnak a háziorvosokhoz és a szakorvosokhoz is. A napi forgalmam csupán 70%-a a réginek. Ennek is a harmada telefonon történik. Az emberek most inkább kivárnak, és megpróbálják a problémájukat otthon, önállóan orvosolni. Azonban, ha vége lesz a járványnak, valószínűleg fel fog futni a forgalom. Bár a múló betegségek addigra nagyrészt meg fognak szűnni, a halaszthatatlan ellátást igényelőeket pedig most is kezelik. Úgy látom, hogy nagy odafigyeléssel, de megkapják az érintettek a megfelelő ellátást. Másként kell kezelni most a pácienseket és a problémákat is. Pozitívum a betegek részéről, hogy megértést tanúsítanak a jelen körülményekkel kapcsolatban, hiszen tudják, hogy a rendkívüli helyzetben bizonyos területeken redukált formában működik az egészségügy – zárta a háziorvos.

Kiemelt kép: igdklinika.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.