- hirdetés -

A kormány döntése alapján az érettségi vizsgaidőszak május 4-én veszi kezdetét. Bár vannak, akik reménykednek még az időpont elhalasztásában vagy az idei vizsga eltörlésében, a dátum vészesen közeleg, így a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnáziumában már elkezdődött a biztonságos vizsgáztatás feltételeinek előkészítése.

– Március 16-a óta vagyunk a digitális munkarendben, és az új helyzetben mindvégig kiemelt figyelmet szenteltünk az érettségizőinknek – kezdte Pörneki Attila, a Kossuth iskola megbízott igazgatója. – Első perctől kezdve arra készítettük ezeket a diákokat, hogy lesz érettségi. Egyszer sem sugalltuk feléjük azt a gondolatot, hogy nem kell majd vizsgát tenniük. Az írásbeli vizsgák mellett a szóbeli vizsgákat a 2020 május-júniusi érettségi
vizsgaidőszakra vonatkozó rendelet alapján szervezzük meg – folytatta.

Az igazgató elmondta, megteremtették a lehetőségét annak is, hogy a vizsgára készülők akár videókonferencián keresztül sajátítsák el a tananyagot.

– Nyilvánvalóan ez sem teljes mértékben olyan, mintha minden nap az iskolában lennénk együtt, de igyekszünk ebből a helyzetből is a legjobbat kihozni – tette hozzá Pörneki Attila. Talán ennek is köszönhető, hogy a szakgimnáziumban az idei hatvanhat érettségizőből mindössze egy döntött úgy, hogy él a halasztás lehetőségével, és ősszel teszi le a vizsgát.

Pörneki Attila, a Mezgé megbízott igazgatója (Fotó: Rosta Tibor)

Cél, a vizsga biztonságos lebonyolítása

A felkészülés megkezdődött az intézményben, a termek egy részét már berendezték, figyelembe véve a szigorú egészségügyi előírásokat.

– Egy termen belül hat-nyolc diák fog vizsgázni, megtartva a megfelelő távolságot. Biztosítani fogjuk minden teremajtóban a fertőtlenítőszert, aminek a beszerzése már folyamatban van. Az iskola adottságai lehetőséget biztosítanak arra, hogy több bejáraton keresztül engedjük be a diákokat – hangsúlyozta.

Az udvaron is ügyelni fognak a pedagógusok arra, hogy ne legyen csoportosulás. A tanulókat előre kiértesítik, melyik teremben fognak vizsgázni, azért, hogy célirányosan a helyszínre tudjanak menni. Az írásbeli vizsga előtt elektronikus úton tájékoztatják a diákokat a legfontosabb tudnivalókról.

– Minden pedagógusra szükség lesz. A megszokottnál több teremben folyik majd a vizsgáztatás, ez a helyzet pedig több felügyelőtanárt igényel. Adottak a feltételek ahhoz, hogy biztonságosan, a törvényeknek megfelelően elő tudjuk készíteni és le is tudjuk bonyolítani a vizsgát – zárta a megbízott igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.