- hirdetés -

Az egykoron, nyitott medencével és fürdőházas uszodával rendelkező Diana fürdő Orosháza második legnépszerűbb üdülőhelyének számított Gyopárosfürdő után.

Az egykori Diana fürdő 1909-ben épült, létrehozása Gémes Ferenc nevéhez fűződött, aki eredetileg malomtulajdonos volt. De ne szaladjunk ennyire előre. Gémes Ferenc ugyan Mindszenten született és az Egyesült Államokban halt meg, mégis sok szállal kötődik a neve Orosházához. 1901-ben építette fel a Nádasdy és a Fürdő utca sarkán az első Gémes-malmot.

Számos városba elvitte az orosházi kenyér hírét, többek közt Pozsonyba, Sopronba, Brassóba, Nagyváradra, Aradra, de a fővárosban, Budapesten is árulta a kenyeret fűszerboltjában. A malom először 1905-ben égett le, ekkor az eredetileg földszintes épület helyére egy többemeletes újat húzott fel.

1909-ben nemcsak a malmot hozta helyre Gémes Ferenc, megnyitotta a Diana fürdőt is (Fotó: pinterest)

1909-ben azonban ismét megtörtént a szerencsétlenség és a kapott pénzből Gémes nemcsak a malmot hozta rendbe, hanem létrehozta a Diana fürdőt is, ami rendkívül népszerű üdülőhelynek számított akkoriban. Sokan a magyar vidék legszebb uszodájának tartották.  Fürdő funkciója az 1980-as évek elején szűnt meg, jelenleg az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. székházául szolgál a patinás épület.

Kiemelt kép forrása: Hungaricana

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.