- hirdetés -

Egy igazán nagyszerű kezdeményezés beteljesülésének lehettünk tanúi csütörtök délután az Orosháza Város és Körzete Méhész Egyesület székházában. Az egyesület tagjai által felajánlott mézadományt adták át.

Mint Rajki József elnöktől megtudtuk, az ország több méhész egyesületénél rendeztek már adománygyűjtést, innen jött az ötlet, melyet Nagy Antal, az egyesület etikai bizottságának tagja vetett fel.

– A tagok egy emberként álltak a kezdeményezés mellé. A jó szándék alapján akár több méz is összegyűlhetett volna, de voltak tagjaink, akik bár szerettek volna adományozni, már elfogyott a tavalyi mézkészletük. Az összegyűlt, mintegy nyolcvan kilónyi mézet az Egységes Szociális Központ (ESZK) két nyugdíjas otthona, a Családok Átmeneti Otthona, illetve az Orosházi Mentőállomás részére ajánlottuk fel. A méz természetes emésztésserkentő és immunerősítő élelmiszerünk és tudjuk, hogy az idősek és a hátrányos helyzetű családok ritkán jutnak hozzá a jó minőségű hazai mézhez – foglalta össze Rajki József.

Az ESZK nyugdíjasainak szánt adományz Bogárné Kiss Ildikó vette át (Fotó: Palcsek István)

A mézadomány akció kedvezményezettjei nevében Bogárné Kiss Ildikó az ESZK igazgatója, Kovács Dániel intézményvezető és a mentők képviselői vették át az ajándékot.
– Az utóbbi időben többen is megkerestek minket. Különböző adományokat kaptunk, illetve a segítségüket ajánlották fel. A méhész egyesület felajánlása váratlanul ért, de nagyon örültünk neki és köszönjük, hisz amellett, hogy finom, az ellátottjaink egészségének megőrzését is elősegíti a méz – köszönte meg Bogárné Kiss Ildikó.

Az átadón megtudhattuk a méhészektől, hogy a méhcsaládok viszonylag jó egészségben, minimális elhullással vészelték át a telet. A virágzó gyümölcsfákról már hordanak, de az igazi szezon a néhány nap múlva virágba boruló repceföldeken kezdődik.
– Szerencsére a kormányrendelet megengedi a méhészeknek, hogy a méhekkel vándoroljanak a méhlegelőkhöz. Ez most elsőként a repce lesz, majd nemsokára az akác virágzása kerül a középpontba. Nagyon reméljük, hogy az áprilisi fagy nem tett jóvátehetetlen kárt az akácok megpattant rügyeiben és lesz jó akácvirágzás, a hozzá tartozó szép idővel, ami lehetővé teszi, hogy ne csak a tavalyihoz hasonló, csekély mennyiségű hazai akácméz kerülhessen a polcokra – mondta a közeljövőről a méhész egyesület elnöke.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.