- hirdetés -

A Magyar Diáksport Szövetség befejezettnek tekinti az idei sportévet.

Az MDSZ vezetése a Diákolimpia 2019/2020. tanévi versenysorozatát – tekintettel a kijárási korlátozás meghosszabbítására is – 2020. március 11. napjával befejezettnek nyilvánítja – adta hírül közleményében dr. Erdős Dániel ügyvezető igazgató.

Nem hirdetnek országos bajnokot, nincsenek többletpontok az idén

Ez a döntés érinti a már megszerzett megyei és országos kvótákat, sőt, az országos diákolimpiai bajnokok plusz pontokat szereztek minden évben a felsőfokú tanulmányaikhoz. A szerdai döntés értelmében a 2019/2020. tanévi Diákolimpia keretében meghirdetett, a Magyar Diáksport Szövetség rendezésében megvalósított versenyek 2020. március 11. napjával lezárultak, ezt követően a versenyrendszer egyes szintjein (körzeti, megyei, valamint országos) verseny nem rendezhető.

A 2019/2020. tanévi Diákolimpia keretében kizárólag a fenti határidőig elért eredmények érvényesek a versenyrendszer érintett szintjén, azok alapján a versenyrendszer magasabb (különösen az országos) szintjén további eredményeket nem állapítanak meg, azaz nem hirdetnek diákolimpiai bajnokot, helyezetteket.

Mezei futóverseny Bogárzón (Archív fotó)

Körbejártuk az orosházi iskolákat: kit hogyan érint a döntés?

A Czina iskolából Varga Szabolcs testnevelő elmondta, a Kis Iskolák Versenyében leány kézilabda, atlétika (egyéni, csapat, váltó, 800 m, mezei egyéni, csapatverseny) sportágakban érintette az üveggyári iskolát a döntés.

A Vörösmarty iskolából Németh Dóra testnevelőtől megtudtuk, hogy úszásból Dávid Olivér országos döntőre készült volna, fiú kézilabda III. korcsoportban megyei elődöntő, labdarúgásban több korcsoportban szintén megyei elődöntő várt a gyerekekre. Atlétikából Sándor Réka az elmúlt évben az országos döntőbe jutott, az idén is hasonló eredményben reménykedtek.

– Mezei futásban és a pályaatlétikai versenyek körzeti versenyén is indultunk volna, előttünk állt még a kézilabda megyei döntője a fiúknál. Szakszövetségi versenyek is most jöttek volna, így például a judo és a birkózás – tudtuk meg a Táncsics gimnázium testnevelőjétől, Patyiné Bogdánffy Ágnestől.

– Atlétika többpróba csapat és egyéni versenyszámokról maradunk le – adta tudtul Földesi Róbert, a Székács iskola testnevelője.

– Minket a megyei mezei futóverseny elmaradása révén érint a döntés – jelezte Ekéné Nagy Edit a Református iskola pedagógusa.

Almási Gyula, a Katolikus iskola testnevelője elmondta, labdarúgás I., II., III. kcs. fiú megyei elődöntőre, illetve a IV. korcsoportos leány megyei döntőre is készültek.

– A kézilabdás 5-6.osztályos lányainkkal szintén a megyei elődöntőt vártuk.  Sakk sportágban az országos döntőbe jutottunk. Ultimate Frizbee III. korcsoportos fiú versenyében az országos elődöntőbe jutottunk. Mezei futásban minden korcsoportban a megyei döntőre készültünk, lett volna esélyünk az országosba jutni. Atlétika egyéni és csapatversenyben is esélyesként vártuk a megyei döntőt – vázolta az elmaradt lehetőségeket.

Az idei kiírásban labdarúgásban sem hirdetnek diákolimpiai bajnokot (Archív fotó)

A nyilatkozó pedagógusok egyöntetű véleménye volt, hogy bár nagy csalódás a gyerekek számára a versenyek befejezése, de mindenki megértette a döntést, mert az egészség a legfontosabb.

A 2019/2020. tanévi Diákolimpia keretében kizárólag a fenti határidőig megrendezett országos döntőben elért eredmények tekintendők érvényesnek. A Magyar Diáksport Szövetség kizárólag ezen országos döntők eredménye alapján állít ki igazolást a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII.29.) Korm. rendelet szerint járó, a felsőoktatási felvételi eljárás során érvényesíthető többletpontok vonatkozásában.

További Diákolimpia versenyeket, különösen az országos döntőket sem rendezik meg későbbi időpontban sem, azokat nem halasztják el a 2020/2021. tanévre. A 2019/2020. tanévi Diákolimpia Versenykiírás 2020. március 11. napjával hatályát veszti, az abban szereplő határidők és időpontok nem érvényesek.

Egyúttal az MDSZ haladéktalanul kezdeményezi az érintett országos sportági szakszövetségek, sportági szövetségek irányába, hogy az általuk rendezendő Diákolimpia versenyek tekintetében is a fentiek szerint járjanak el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.