- hirdetés -

A koronavírus-járvány és a vele kapcsolatos intézkedések az élet minden területén gondokat, új kihívásokat jelentenek. A sportélet látszólag teljesen megállt, és bizony ennek is vannak vesztesei. A lósport sem kivétel ez alól.

A sportesemények szünetelnek, természetesen a Kincsem Park versenyeit is leállították egy időre. Rossz ez a lovi rajongóinak, de még kellemetlenebb a „sportolók” – a lovak – tulajdonosai, idomárjai, hajtói számára. A lovak ilyenkor is esznek, tartani kell őket valahol, a tréningek sem állhatnak meg, „csak” verseny nincs. Kulik Ferenc tenyésztő és Kolozsi László idomár-hajtó beszélt a kialakult helyzetről.

Igyekszünk túlélni

Kulik Ferenc lovai sok örömet szereztek már a lósport orosházi szerelmeseinek, de azt még senki sem tudja, mikor folytatódhat ez a sorozat.

A díjazott orosházi tenyésztő bízik a jövőben (Fotó: Kelemen Gergő)

– Egyelőre ott tartunk, hogy minden tenyésztő (tulajdonos) használja a tartalékait és igyekszik átvészelni a nehéz időszakot. A lovak most is esznek, meg kell kapniuk az abrak mellett a vitaminjaikat, most is tréningezni, illetve egyáltalán tartani kell őket valahol. A helyzet az, hogy kicsi ablakocskán jön befelé a pénz, de a kitárt nagykapun hordjuk ki. A legrosszabb a bizonytalanság, akár a versenyek újraindulását, vagy a most kezdődő fedeztetési szezont nézzük. Így, vagy úgy a tenyésztői munkával sem állunk le egyelőre, hogy két-három év múlva is legyenek ígéretes, vagy akár győztes csikók is – mondja el Kulik Ferenc.

Fanatikusok vagyunk

A Derby-győztes idomár-hajtó Kolozsi Lászlónál rendes körülmények között mintegy negyven ügető ló áll tréningben. Mostanság egy kissé megváltozott a kor szerinti összetétel, de a munka folyik tovább.

A Derby győztes Tonnyó -Kolozsi páros (Fotó: Kovács Gábor)

– Az idősebb lovak közül sokat elvittek pihenőre, de jöttek helyettük csikók, akikkel dolgozunk. A fiatal lovakat készítjük. A kétéveseket teljes erőbedobással, a hároméveseket erős kondíciós munkával, az idősebbeket pedig kb. 70-80 %-os készültségben tartom. Ha híre jönne, hogy újra indulnak a futamok, mintegy kéthetes munkával formába lehetne hozni őket. Anyagilag nagy kiesés ez mindenkinek, de mi fanatikusok vagyunk, csináljuk amíg lehet. A higiéniára nagyon figyelünk és várjuk a kedvező változásokat. Rajtunk nem fog múlni a kezdés, de első az egészség – foglalta össze a jelen helyzetet Kolozsi László.

Az Orosházán hagyományos Lovas majális idén biztosan elmarad, de az is lehet, hogy a Szent István napi nemzetközi verseny is. Az Orosházi Lovas Egyesület vezetése is bízik a túlélésben, a sportbarátok pedig szintén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.