- hirdetés -

Felkerestük szombat reggel az orosházi piacot, hogy első kézből tapasztaljuk, hogyan működnek a valóságban a járványügyi intézkedések. Úgy tűnik, a vásárlók mostanra beletörődtek a korlátozásokba, mindenki igyekszik betartani, a városüzemeltetés munkatársai pedig betartatni az új szabályokat.

– Az már jó néhány napja él, hogy 9 óráig a 65 év alattiak, 9 és 12 óra között pedig 65 éven felüliek vehetik igénybe a piac szolgáltatásait. A bejárati ajtónál biztonsági őrök állnak, akik kézfertőtlenítőt adnak mindenkinek és a személyi igazolványt elkérve ellenőrzik az életkort – kezdi Benkő Ferenc, a piacot működtető Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. (VÜRT) vezérigazgatója.

Hozzáteszi, ettől a hétvégétől a bejárati kapu két szárnyából csak az egyik van nyitva annak érdekében, hogy a VÜRT munkatársai hatékonyabban tudják szűrni a belépőket. Ugyanezen okból vetették el azt az ötletet is, hogy a két Könd utcai kapuból az egyik a bejárati, a másik a kijárati legyen.

Minden vásárló személyi igazolványát ellenőrzik a kapuban (Fotó: Palcsek István)

A vásárcsarnokban egyirányúsították a közlekedést, emellett ragasztószalagokkal jelölték a másfél-két méteres távolságot, megkönnyítve a biztonságos bent tartózkodást.
– Eleinte volt egy kis felháborodás, de mostanra alapvetően megszokták az emberek az új rendszert. Egy-két esetben volt, hogy kijátszották a biztonsági őröket, amire úgy jöttünk rá, hogy a százas boltban újra megnézik a személyi igazolványt és kiderült, hogy az illetők nem az adott életkori sávba tartoztak – tájékoztat Benkő Ferenc.

Mint mondja, a piac forgalma és az árusok száma is jelentősen csökkent.
– A csarnokban lévő árusok közel ötven százaléka felfüggesztette a tevékenységét két okból: egyrészt anyagi megfontolásból, másrészt sokan 70 éven felüliek, és nem merik bevállalni, hogy kint legyenek. Emellett csak élelmiszert, palántát, virágot, vetőmagot lehet árulni, ezért akik például ruhaneművel kereskednek, el sem jönnek, és olyan is van, aki kiköltözött a csarnokból a szabadtérre – vázolja a helyzetet a vezérigazgató, aki szerint ekkora mennyiségű embert képesek kezelni, nincsenek fennakadások, sem hosszú várakozás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.