- hirdetés -

Reggeltől estig dolgoznak a vetőgépek a határban. Most kerül a földbe az Orosházán és környékén egyik legnagyobb területen termesztett két növény, a kukorica és a napraforgó.

Legutóbbi határszemlénk alkalmával – március 13-án – állandó szakértőnk, Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó óhaja az volt, hogy most már álljon el kicsit az eső, hogy rá tudjanak menni a gépek a földekre. Az „időjárás felelős” meghallgatta a gazda kívánságát és viszonylag száraz volt a március közepétől mostanáig tartó időjárás.

– Valóban szárazra váltott a március és ez felgyorsította a hátra lévő talaj előkészítési munkákat és a műtrágyázást is. Igyekezni kellett, hogy még maradjon nedvesség a talaj felső rétegében. Közben a búza gyomvédelmét és a repcében elszaporodott rovarkártevők elleni permetezéseket végeztük, mégpedig sürgősséggel. Ez tervezett munka volt egyébként is. Ezek után rohamtempóban hozzá láttunk a kukorica vetéshez, jelenleg már a napraforgó földeken dolgoznak a vetőgépek. Ha minden úgy alakul, ahogy terveztük, akkor e hónap huszadika körül be is tudjuk fejezni a kapások vetését – mondja el Herczeg Tibor.

Reggeltől estig dolgoznak a vetőgépek (Fotó: Rosta Tibor)

A gazda társadalom is észrevette a koronavírus járvány hazánkba érkezését, még ha a munka jellege miatt nem is olyan mértékben, mint egyéb helyeken. A vetőmag és egyéb bejövő anyagok, műtrágyák, növényvédelmi anyagok esetében itt-ott kicsit akadozott a szállítás. Alapjaiban ezek azonban nem veszélyeztetik a vetést és az egyéb munkákat.

Impozáns látvány a vetés a levegőből is (Fotó: Rosta Tibor)

– Az őszi vetések szép állapotban vannak. Most már majd ismét kellene rájuk egy kis eső, csakúgy, mint a tavaszi gabonákra és a szintén már kikelt borsóra. Ha jönne egy 30-40 milliméter eső, akkor egyelőre elégedett lennék. A talaj megfelelő hőmérséklete a napokban kialakul, így csak az áprilisi és később az „aranyat érő” májusi esőre várunk. Ne feledjük, hogy a búzánál pl. ebben az időszakban dől el, hogy mennyi szem lesz a kalászban, tehát végeredményben az idei termést határozza meg a következő napok, hetek időjárása – teszi hozzá a gazda.

A határban tehát minden rendben, a gazdák pedig – mint mondták – vigyáznak magukra ezekben a veszélyes időkben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.