- hirdetés -

Továbbra is nyugodtan lehet belterületen kutyát sétáltatni az ebzárlat és a legeltetési tilalom ideje alatt. A rókák veszettség elleni vakcinázására szolgáló csalétket ugyanis nem szórják lakott és belterületeken.

Idén április 4-e és április 18-a között zajlik a rókák veszettség elleni vakcinázása Magyarország déli és keleti megyéiben, így Békés megyében is. A kezelendő területekre az immunizálás során kisrepülőgépekről juttatják le a vakcina tartalmú csalétkeket.

A veszettség fő fenntartója a Magyarországon mintegy 75 ezer egyeddel előforduló vörös róka. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elmúlt években végzett ellenőrzései alapján a rókák háromnegyede felveszi a vakcinákat tartalmazó csalétkeket.

Lakott és belterületen nem szórják a csalétket, így mindenki nyugodtan leviheti kutyáját sétálni (Fotó: Palcsek István)

A lakott, sűrűn beépített övezetek nem tartoznak a kezelendő területek közé, így ezeket a részeket nem érinti a tilalom. A természet, erdők, mezők kivételével mindenki nyugodtan elviheti kutyáját sétálni, kikapcsolódni. A városi parkokban ugyanis nem fordulnak meg rókák, ezért ott nem szórják ki a vakcinát tartalmazó csalétket.

Ha erdőbe megyünk túrázni a kutyánkkal, akkor viszont érdemes a szokottnál is körültekintőbbnek lenni. Ha lehet, olyankor mindenki vezesse pórázon házi kedvencét, hogy semmiképpen ne szedjék fel az elszórt csalétkeket!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.