- hirdetés -

Nem elég a koronavírus és a vele kapcsolatos intézkedések miatti gazdasági veszteségek, most még újra itt a madárinfluenza és az ezzel egyidejűleg szokásos tömeges állat leölés.

A múlt hónap végén Bács-Kiskun megyében kezdődött. Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosította a madárinfluenza vírusát a Nébih laboratóriuma. Az összesen mintegy 32.500 pecsenyekacsát számláló gazdaságban a hétvégén megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. Többek között a fertőzött állományok leölését már gyanú alapján megkezdték a szakemberek, továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.

Ha valahol kitör a vírus, a körzeten belüli összes állatot el kell pusztítani (Fotó: hirado.hu)

Április elsején arról adott hírt a NÉBIH, hogy két Csongrád megyei gazdaságban is feltűnt a vírus. A Csengele közelében lévő telepen csaknem 142 ezer, míg az üllésiben 54 ezer kacsát érint: a két állomány összesen csaknem 200 ezer állatának leölése folyamatban van.

Hétvégi a hír, miszerint egy pusztaföldvári baromfitartó telepen madárinfluenza gyanúja merült fel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kockázatkezelési Igazgatóság Szakmai Információs Osztályán elmondták, Pusztaföldváron egy 27 ezer darabos kacsaállományban valóban folyamatban vannak a vizsgálatok. Annak ellenére, hogy a madárinfluenza laboratóriumi megerősítése még nem történt meg, a madárinfluenza gyanúja alapján intézkedtek az állomány felszámolásáról, amelyre vasárnap kerül sor.

A Pannon Fine Food orosházi üzeme az egyik, melyet a hatóság kijelölt a tömeges állat leölés helyszínéül. Az itt leölt jószágok kivéreztetés után kopasztás és feldolgozás helyett azonnal az ATEV konténereibe kerülnek.

A NÉBIH legfrissebb közleményéből kiderül, hogy a madárinfluenza múlt heti ismételt kitörése óta már mintegy 40 gazdaságban van jelen a betegség. Az állategészségügy szakemberek minden szükséges hatósági intézkedést megtesznek, a járvány terjedésének lassításához azonban elengedhetetlen az állattartók felelős magatartása is.

Az állományokat csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával lehet megóvni. Kiemelten fontos, hogy a baromfikat kötelező zártan tartani, valamint – járványvédelmi minimumfeltételként – zárt helyen kell őket etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.