- hirdetés -

Akkumulátorgyártásban, az üveg- és repülőgépiparban is felhasználható anyagot találtak a Mol szakemberei Pusztaföldvár föld alatti vizeiben. A lítium kinyeréséhez azt a vizet hasznosítják majd, melyet amúgy is felszínre hoznak a szénhidrogén-kitermelésnél, így egy környezetbarát megoldással végzik majd a munkálatokat.

Pusztaföldváron már sokéves múltja van a bányászéletnek, így a Mol legújabb projektjében is több helyi család vesz majd részt. A vizekből leválasztásos technológiával próbálják az elkövetkező években kinyerni a lítiumot, amely – mint Schubert Archibald, a Mol kutatás-termelési igazgatója az Indexnek elmondta – az energiaátmenet kritikus fontosságú alapanyaga.

– Keressük azokat az új lehetőségeket, amelyekkel az olajipari tapasztalatainkat a megújuló energiát használó és alacsony széndioxid-kibocsátású világ javára tudjuk fordítani. A Molban meglévő évtizedes szaktudás és operatív tapasztalat az új ásványi anyag bányászatában értéket teremt, ezzel hozzájárul a divízió energiaátmenettel kapcsolatos stratégiai céljaihoz is. A tervek szerint jövőre kezdődik a megfelelő kutak kiválasztása Pusztaföldváron. Ezután a többféle, de azonos alapelven működő K+F technológia tesztelése következik annak érdekében, hogy közülük a termeléshez legmegfelelőbbet találjuk meg – írja a Mol a Lítium-projektről.

Fotó: Mol

A projektet már 2019-ben elkezdték előkészíteni, amikor a vízminták ellenőrzése során rájöttek, milyen magas a lítium-koncentrációja Pusztaföldvár vizeinek. A Mol kutatási-termelési igazgatója hozzátette, ez az anyag nemzetstratégiai szempontból létfontosságú, a jövő technológiája épül a lítiumra. A szakértők éppen ezért úgy fogalmaztak, kincset találtak a Békés vármegyei faluban.

Kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: freepik.com)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.