- hirdetés -

Ma délben jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány gazdasági akciótervének lényeges pontjait.

Orbán Viktor elmondta, az akciótervet három ütemben kívánják bevezetni. Az első már megtörtént, ide tartozik a TB járulékok csökkentése, a KATA formában adózók segítése, valamint a bankhitele törlesztésének felfüggesztése is. Az akcióterv három szakasza a nemzeti össztermék 18-20 százalékát csoportosítja át, bele értve a jegybank által indított programokat is.

A miniszterelnök kiemelte, a megváltozott helyzet miatt a 2020-as költségvetéstől el kell térni, a költségvetési hiány 1 százalékról 2,7 százalékra emelik. Mint mondta, a gazdaság stabil helyzetét a nehéz időkben is szem előtt kell tartani. Beszédében elmondta, a mai nappal öt program indul, melyek több alprogramot tartalmaznak. Ezek közül emelt ki néhányat a kormányfő.

Az első program a munkahely megőrzése – itt készen áll a kormány arra, hogy átvállalja a bérek egy részét. Második program a munkahely teremtés, melynek keretében 450 milliárd forinttal beruházásokat támogat a kormány.

A harmadik programban a kiemelt ágazatok, mint a turizmus, egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, valamint a film- és a kreatívipar szerepelnek, ezen szektorok újraindítása a cél.

Negyedik pont a vállalatok finanszírozása, kamat és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak a magyar vállalkozásoknak több mint 2000 milliárd forint értékben.

Ötödik program a család- és nyugdíjasvédelmi program, melyből a legfontosabb elem az, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, melyet négy részletben tesz meg a kormány. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül egyheti nyugdíjat fognak kapni, ez ismétlődik majd az elkövetkező években.

Mint mondta, a munkahelyek megóvása mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az ország nyugdíjasaira, időseire egyaránt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.