- hirdetés -

Hosszú, több évtizedes múltra tekint vissza Orosházán a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola. Ugyan a koronavírus miatti helyzet jelenleg átírta a forgatókönyvet és a koncertek, fellépések, sőt az egész Tavaszi Művészeti Fesztivál elmarad, érdemes visszatekinteni az intézmény történetére, az Állami Zeneiskola 1955-ös megnyitásától kezdve egészen napjainkig.

Az Állami Zeneiskola 1955-ben nyitotta meg kapuit Orosházán, addig vidéken még csak 25-30 helyen működtek zeneiskolák, Békés megyében mindössze kettő. Az intézmény első igazgatója Markó Leó volt és már abban az évben is mintegy 120 növendékkel kezdték meg működésüket. A tanulói létszám egyenlő arányban volt elosztva, zongoristák, vonós- és fúvóshangszeren játszó növendékek alkották a tanulói létszámot.

A városban mindig is nagy volt a zeneoktatás iránti érdeklődés. Ezt mi sem jelzi jobban, minthogy sosem volt a gond a tanulók létszámával. 1961-ben 204 növendék tanult a zeneiskolában 8 főállású és 5 óraadó tanár útmutatása mellett. 1962-ben bővítették az intézmény épületét, a már meglévő 5 tanterem és iroda mellé 3 új termet és egy kisebb hangversenytermet nyert az iskola, valamint ekkor vette fel Liszt Ferenc nevét is.

1964-ben Tótkomlóson fiókiskolát indítottak, mely 1986-os leválásakor 78 növendéke volt, de segédkeztek a battonyai és csorvási intézmények létrejötténél is. A művészeti iskola vonzása az évek során mindig is kihatott a környező településekre, sokan jártak be az órákra Pusztaföldvárról, Kardoskútról vagy Nagyszénásról.

Az évek során két jelentős zenei tábort is szerveztek. A zenetanulás iránt érdeklődők a mai napig választhatnak a különböző lehetőségek közül sokan találták meg a számításaikat zongorán, szintetizátoron, hegedűn, csellón, gitáron, furulyán, fuvolán, klarinéton, szaxofonon, trombitán való játék elsajátításában.

A képzési kínálat is bővült az évek során, a zene  mellett képző- és iparművészeti oktatásra és táncművészeteket tanulni is lehetősége nyílik az érdeklődőknek. A tanulók így a vizuális kultúra terén is fejleszthetik tudásukat, de a táncművészetek különböző műfajaiba is belekóstolhatnak. A modern- és társastánc szak mellett 2002-ben néptánccsoport indult.

Az eredmények magukért beszélnek, az iskola számos tanulója ért már el szép sikereket az évtizedek során rangos versenyeken. Sokan közülük magasabb fokú zenei tagintézményekbe, sokan lettek közülük zeneiskolai tanárok, énektanárok, zenekarok muzsikusai. Többen a legmagasabb művészi képesítést is megszerezték, egyetemen tanítva adják tovább azt a tudást, melynek elsajátítását az orosházi iskolában kezdték meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.